Супер-дерево та унікальне інвалідне крісло: Франківські винахідники представили свої проекти


Це вже другий конкурс, який проводить науковий парк ПНУ, щоб дати можливість талановитим студентам реалізувати себе.

За словами ректора ПНУ Ігоря Цепенди, основна тематика конкурсу присвячена енергозбереженню, а також охороні здоров'я та реабілітації.

«Ми запросили провідних підприємців області та польських колег, наприклад радника міністра енергетики Польщі. Така співпраця дасть можливість студентам реалізувати свої проекти в життя. Окрім того ми зараз стоїмо на порозі створення спільної лабораторії енергозбереження, яка б об'єднувала Краківський університет, Люблінський університет та ПНУ», - каже науковець.

Конкурс проводиться уже вдруге. Як розповів ректор, проект одного з минулорічних переможців - роторний вітряк, незабаром хочуть уже випробувати на Піп-Івані. Проект є цікавим, адже в цьому місці інші генератори не можуть себе реалізувати. Його придумав вчитель трудового виховання з Богородчанської школи і проект дуже зацікавив інвесторів.

Проте, цьогорічні проекти не менш перспективні та корисні для суспільства.

Зокрема студент ІФНТУНГ Петранюк Олег  презентував комісії автоматизоване крісло для інвалідів та людей з обмеженими можливостями руху.

"Унікальність цього проекту полягає в тому, що це крісло-ліжко. Воно має поворот на 180о та оснащене підсувним туалетом. Тобто людина з обмеженими можливостями руху, а це переважно люди які перенесли інсульт, перебуваючи при свідомості може ним самостійно керувати за допомогою спеціального пульту». Аналогів такого винаходу у світі немає», - запевняє винахідник. 

Другий проект представив працівник кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Олег Лущак.  Це унікальне дерево з найвищим потенціалом росту в світі.

«В порівнянні з іншими, воно максимально швидко росте, проте боїться морозу і не може вижити в наших умовах. В лабораторних умовах ми вивели клон, який може витримати температури значно нижчі ніж є в природі. Зараз ми відселекціонували кілька клонів, які наступного року тестуватимемо в природі. Це дерево називається Павловнія, воно родом з Китаю. Основними перевагами є те, що воно надзвичайно швидко росте ,буквально за 4 роки можна отримати дерево діаметром 25 см, не вибагливе до грунтів та може використовуватись для біологічної очистки грунтів від важких металів», - розповідає вчений.

Найважливішим, за словами Лущака є те, що це дерево є новим етапом розвитку бізнесу, адже дає прибуток, покращуючи навколишнє середовище. Воно дає можливість отримати 50-60 тонн біомаси з га, а листя діаметром до 50 см можна використовувати для годівлі тварин.

«Його можна використовувати для меблевої промисловості ,адже його волокна перекручені, що дозволяє його дуже легко обробляти. Окрім того, листя має дуже велику кількість білка, що не характерно для дерев взагалі, а більш притаманне для люцерни чи конюшини. Окрім того його можна використовувати в салат. Виростає до 30 метрів і живе близько 40 років», - пояснив винахідник.