Свідок у справі комбата Комара: П’ятий батальйон – це невдалий експеримент


Більшість свідків переконані, що рішення про відхід від лінії фронту було правильним.

Сьогодні, 5 жовтня, у Богородчанському районному суді відбулося чергове засідання у справі проти Віталія Комара – екс-командира 5 батальйону територіальної оборони “Івано-Франківськ”, пише ГК

Нагадаємо: Віталія Комара судять за невиконання наказів вищого війського керівництва. 23 серпня 2014 року розпочався відхід батальйону “Прикарпаття” із зони АТО. Після поверенення близько 300 бійців у Делятин, Комар свої дії пояснював тим, що хотів врятувати їхні життя та не допустити повного знищення військового підрозділу, який не мав належного озброєння та засобів захисту.

Більшість свідків у справі – бійці уже розформованого батальону. Один із них – капітан з Івано-Франківська. Він розповідає, що під час несення служби їхній блокпост тиджень обстрілювала артилерія.

“Із озброєння ми мали автомати, РПГ і автобус. Вважаю, що рішення про відхід комбат прийняв під тиском обставин, бо хотів зберегти життя і здоров’я його підлеглих”, – розповів офіцер. За його словами, особовий склад батальйону був морально знесилений і “виконувати бойові завдання у зоні АТО далі було неможливо”.

Інший свідок – з Котиківки (Городенка), у зоні АТО був зв’язківцем.

“Основна моя проблема в зоні АТО – це ремонт машини ГАЗ-66. Автомобіль був значно пошкоджений внаслідок обстрілів. Командир радіостанції і водій були поранені, тому їзив на автомобілі я і ремонтував його також я. Хто які накази віддавав, мені невідомо”, – каже солдат.

Він стверджує, що бійці 5-го батальйону не розуміли, що таке війна і не були готові до війни.

"Я розумів, що батальйон територіальної оборони “Івано-Франківськ” створений не для територіальної оборони Прикарпаття. Уже в зоні АТО зіткнувся з дивною ситуацією: бомбили нас і вдень, і вночі, а живого сепаратиста ми в очі не бачили. 5-й батальйон – це невдалий експеримент”, – вважає хлопець.

Наразі суд ще опитує свідків від обвинувачення, яких заплановано близько 170 осіб. Чергове судове засідання у цій справі відбудеться 6 жовтня.