Свободівці вимагають відставки Москаля та активної роботи українських спецслужб у зв’язку з агресивною політикою Угорщини на Закарпатті


7 листопада 2017 року в Києві відбулася прес-конференція командира «Легіону Свободи» Олега Куцина та заступника Голови ВО «Свобода» Юрія Сиротюка з приводу протидії угорським зазіханням на Закарпатті.

Під час заходу було озвучено низку вимог для відновлення суверенітету України та упередження втрати територіальної цілісності ще й на Закарпатті. Серед іншого – вимога щодо припинення видачі угорських паспортів українським громадянам, реакції на вивішування прапорів чужоземних держав на українських адміністративних будівлях та звільнення Геннадія Москаля з посади голови Закарпатської облдержадміністрації.

Командир «Легіону Свободи», командир Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ» та мешканець Закарпаття Олег Куцин наголосив на тому, що істерію навколо «спалення» угорського прапора в Береговому було здійнято навмисне, аби відволікти увагу від вимог націоналістів: «Щороку ми вшановуємо пам'ять організації «Карпатська Січ» та проводимо заходи в різних містах Закарпаття. Цього разу ми провели наукову конференцію, нагородили героїв московсько-української війни, вшанували загиблих. Розуміючи, що зараз на Заході України створено ті самі передумови до сепаратизму, які було створено раніше на Сході, ми провели пікетування угорських консульств в Ужгороді та Береговому, а також пікетували Закарпатську ОДА.

Щодо акцій у Береговому. Після вшанування пам'яті загиблих карпатських січовиків із цього міста ми пройшли маршем та пікетували консульство Угорщини. По тому бійці московсько-української війни зауважили прапор іноземної держави, який було спонтанно демонтовано та без жодної наруги передано працівникам поліції. Після цього заходи продовжилися.

Істерія, яку здійняли угорські та деякі закарпатські ЗМІ з навмисним перекручуванням фактів, блискавичним повідомленням про «спалення прапора» – це відволікання уваги спільноти від наших реальних вимог. Серед них – вимога звільнити українофобку Ілдику Орос, яка очолює постійну Комісію з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, національних меншин, інформаційної політики в Закарпатській обласній раді. Крім того, було передано звернення до Генерального консула Угорщини в Україні Йожефа Бугайло із вимогами припинити тиск на Україну та відверті антиукраїнські заяви чільних посадовців Угорщини; сприяти відкриттю та публікації архівних матеріалів щодо Карпатської України та «Карпатської Січі»; припинити порушення чинного законодавства України щодо єдиного громадянства та надання угорських паспортів громадянам України; припинити вивішування паспортів іншої держави на адміністративних будівлях».

Своєю чергою, заступник Голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юрій Сиротюк розповів про протизаконність розташування угорського прапора на українській адміністративній установі та озвучив вимоги щодо відставки Геннадія Москаля з посади очільника Закарпатської ОДА: «Ми розцінюємо розміщення прапорів іноземних держав на будь-яких органах державної влади в Україні як елемент посягання на суверенітет і територіальну цілісність України, які згодом можуть перерости до відкритої експансії. Як це було 2014 року в Криму і на Донбасі, де спочатку на органах державної влади з’явилися російській триколори, а згодом – російські танки і «Гради».

Ескалація ревізіоністської політики деяких сусідів України пов’язана зі слабкістю української держави. Тому очікуємо від Президента наведення порядку та забезпечення суверенітету й територіальної цілісності на всій території України. На жодних адміністративних будівлях України не можуть розташовуватися іноземні прапори – окрім випадків, встановлених дипломатичним етикетом.

Тепер про те, як з’явився прапор Угорщини у Береговому. Тодішній міський голова Іштван Гайдош (нагадаю, що він був учасником «антимайдану») 2008 року провів через сесію Берегівської міської ради рішення про вивішення прапорів національної меншини, а не чужоземних державних прапорів. Закон про місцеве самоврядування в принципі передбачає, що поруч із державною символікою може розташовуватися регіональна.  Але громадськість було введено в оману – адже прапор, який представили як стяг нацменшини, є угорським державним прапором. І те, що угорці зараз заявляють про наругу над своїм державним прапором, підтверджує відверте порушення Конституції України і пряме посягання на територіальну цілісність і суверенітет.

Зреагувати на це на Закарпатті повинен був голова ОДА Геннадій Москаль. Через невиконання обов’язків представника Президента він має постати, зокрема, перед кадровою відповідальністю. Натомість зараз він виступив із обвинуваченням українських добровольців – тих, хто найбільше може захистити українську державу.

Також очікуємо від прокуратури оскарження рішення Берегівської міськради в суді. Нарешті очікуємо від спецслужб, що вони займуться діяльністю Іштвана Гайдоша та інших осіб, які можуть бути агентами спецслужб Російської Федерації та інших держав, які намагаються підірвати суверенітет України.

Сподіваємося, що цей випадок стане каталізатором до посилення діяльності спецслужб України, наведення порядку і встановлення конституційного ладу на всій українській території.  Держава зобов’язана показати червону лінію і заявити, що нікому не дозволить втручатися в наші внутрішні справи та зазіхати на нашу територію і суверенітет. Підкреслюю: ключові претензії – до президентської гілки влади, яка не реагує на зазіхання. Наші вимоги не пов’язані з правами угорської національної меншини».

Також під час прес-конференції було озвучено інформацію про те, що мешканець Берегового, ветеран московсько-української війни Василь Вовкунович зазнає тиску і нападів через свою участь активну україноцентричну позицію. Так, днями невідомі особи проникли до помешкання Василя, де він живе разом зі своєю родиною. А 16 листопада його було допитано… у кримінальній справі так званого "спалення" угорського прапора, а по факту ‒ демонтажу прапора іноземної держави з фасаду Берегівської міської ради.