Силовики проводять більше 400 обшуків у податківців в 15 областях


Правоохоронці проводять більше 400 обшуків у податківців в 15 областях України в рамках одномоментної антикорупційної операції, затриманих будуть доставляти гелікоптерами до Києва.

Про це на брифінгу, який транслював телеканал "112 Україна", заявили глава МВС Арсен Аваков і військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"Я думаю, що це найбільша антикорупційна операція, яка проходила і проходить дотепер у масштабах країни. Близько 96 млрд грн збитку державі група виявила. І зараз тут розташований штаб, тому що тут у спеціальному оперативному режимі проходить координація затримання підозрюваних по всій країні. Тут їх будуть приймати, Анатолій (Матіос) їх буде направляти в суд", - заявив Аваков.

Як розповів головний військовий прокурор Анатолій Матіос, на даний момент проводяться 454 обшуку, з яких 220 квартир, що належать фігурантам, 54 будинки, 36 гаражів, 21 об'єкт нерухомості, 85 автомобілів, юридичні особи і підприємства у вигляді елеваторів, заводів, фабрик.

"На даний момент понад 1700 співробітників Нацполиции і близько 500 військових прокурорів проводять 454 обшуки на території 15 областей держави, відбувається одномоментне затримання низки осіб, які зараз у зв'язку з необхідністю їх доставки в суд для обрання запобіжного заходу, завдяки можливостям і сприянням МВС, Нацгвардії, будуть доставлятися авіатранспортом сюди з врученням підозр і відправкою до Печерського суду для розгляду по суті наших клопотань про обрання запобіжного заходу - арешт", - заявив Матіос.

За словами Матіоса, частина людей вже затримані і їм обирається запобіжний захід.

"Зараз відбувається операція щодо перших керівників та їх заступників всіх 15 обласних управлінь Міністерства доходів і зборів на той момент, так званих державних податкових адміністрацій, які мали пряме відношення до організації функціонування так званих податкових майданчиків, вони ж програмні підприємства, вони ж транзитери для податкових ям в результаті чого держава недоотримала, а фактично злочинна організація Януковича, Клименко та тих хто досі перебував в Україні, змогла збагатитися за рахунок платників податків на доведену наслідком суму 97 млрд грн", - пояснив військовий прокурор.

На даний момент затримано 23 людини чиновників. Матіос перерахував їх посади:

"Колишній глава міндоходів в Дніпропетровській області, колишній начальник міндоходів, це обласні керівники, Луганська область, глава податкової АР Крим, кілька керівників майже всіх районів Києва податкових інспекцій, вони за статусом фактично дорівнюють податковим областей, заступники Полтавської податкової адміністрації, заступник начальника Міністерства доходів і зборів в Харківській області, начальники податкової Полтави, начальник управління Державної податкової адміністрації в Харківській області, голова госудрастенной податкової адміністрації в Харківській області генерал-лейтенант Денисюк. Обшуки також проводяться щодо керівництва податкових адміністрацій інших областей, в тому числі Одеси, фактично за місцем знаходження всіх податкових майданчиків, куди заганяли підприємства реального сектора економіки".

Глави силових відомств також роз'яснили, що це тільки перша хвиля затримань з цього виробництва.

"Ми припускаємо притягнути до відповідальності працівників органів прокуратури, працівників органів СБУ та працівників державних податкових адміністрацій. Без цього триєдиного спрута в державі не почалася б війна, тому що пограбування держави на такі мільярди гривень внаслідок тотального збагачення людей, які досі перебували в країні", - зазначив Матіос.

Відзначимо, що мова йде про статтях КК "сприяння існування злочинної організації", "участь у злочинній організації" та "зловживання службовим становищем, яке тягне за собою матеріальний збиток".

"Для кожного з затриманих фігурантів все готово зараз, в даний момент. Частина людей, затриманих в Києві, вже відправлені до Печерського суду для розгляду клопотань про арешт. Частини вручаються підозри, частина доставляють зараз, це особливий топ, Дніпро, Харків, Одеса, які ми дуже чекаємо, тому що це люди, які цілком обізнані, зараз не при владі", - зазначив військовий прокурор.

Справа стосується колишнього глави Міндоходів і зборів України часів Віктора Януковича Олександра Клименка.

Аваков звернув увагу, що сума, яка інкримінується до втрат "перевищує бюджет Міністерства оборони, перевищує бюджет Міністерства соціальної політики, більше двох бюджетів Міністерства внутрішніх справ і так далі". "Це та сума, яка дозволяла системно грабувати країну. На жаль, такі справи дуже складні у розслідуванні, тому це вимагає і часу, і багатьох зусиль. Але сьогодні хороший день, ми на фінальній фазі", - зазначив міністр.