Такий вже стиль життя. У Франківську роми зустрічають вартових з адвокатом


В Івано-Франківську роми живуть уже давно. Частина оселилася на околиці в Пасічній – у хащах на березі Бистриці, частина – на сміттєзвалищі у селі Рибному. Є й такі, що винаймають квартири. Та в середині липня в місті з’явилося ще одне поселення – у привокзальному сквері.

За інформацією «Репортера», зараз у Франківську є приблизно дві сотні ромів. Більшість переїхала із Закарпаття через конфлікт зі своїм бароном. Ті, що мешкають у місті давно, – клопотів не завдають.

Вони розуміють, що можуть втратити соціальні виплати, якщо їх раптом помітять за жебракуванням. Намагаються десь підробляти, мають налагоджений побут і не зацікавлені в тому, щоб їх звідси виселяли, тому з містянами не конфліктують.

Інша справа – заїжджі, які нещодавно поселилися у привокзальному сквері. Франківці почали нарікати, що «гості» поводяться нахабно, подекуди навіть агресивно. У поліції скарги почули і просто розігнали табір.

Так, у вівторок, 4 вересня, на оперативній нараді у міського голови заступник начальника івано-франківського відділу поліції Володимир Гаврилаш повідомив: «привокзальний сквер очистили від безхатьків та ромів». Нині там поприбирали і встановили цілодобове патрулювання, тож франківці ніби можуть бути спокійні.

«Проблема набула трохи резонансу. Мені мешканці навіть у фейсбуці писали. Ми провели превентивні заходи, прибрали територію і встановили цілодобовий пост – з 8:00 до 20:00 чергують працівники міського відділку, з 20:00 до 8:00 – патрульні», – доповів Гаврилаш.

Однак, як розповів виконуючий обов’язки керівника Муніципальної варти Михайло Шутак, далеко роми не пішли – вони розбили табір біля «Вічного вогню».

«Ми працювали з ними, відколи вони приїхали. У понеділок прийшли з поліцією і добрим словом просили їх піти, – розповідає Шутак. – Думали, вони зовсім з міста поїдуть, а вони розклалися біля «Вічного вогню». Ми з цим нічого не можемо вдіяти. Єдине, проводимо профілактичні бесіди. Вони всі там розумні, навіть юристів приводять. Одного разу нам адвокат розповідав, що, проганяючи ромів, ми вчиняємо геноцид, бо вони теж громадяни України і мають права».

Зазвичай, говорить Михайло Шутак, до Івано-Франківська приїжд­жають жителі Закарпаття. Та на цей раз роми приїхали з Львівської та Тернопільської областей.

«Вони їдуть в Івано-Франківськ, бо тут почуваються під захистом, – пояснює директор Будинку нічного перебування Іван Боберський. – Після інциденту у Львові, коли там розгромили табір, у нас біля табору на Бистриці кілька днів чергувала поліція. Циганська пошта працює швидко. Вони зрозуміли, що у нашому місті сприятливі умови для їхнього перебування. Тим більше, люди в нас добрі і їм допомагають».

Ганяти ромів з місця на місце – не вихід, вважає Боберський. Він переконаний, потрібно діяти кардинально – притягувати їх до адміністративної відповідальності.

«Нині ми опікуємося ромами, що живуть на березі Бистриці. Забезпечуємо їм соціальний супровід, скеровуємо в релігійні організації, які надають освітні послуги, – розповідає Іван Боберський. – До табору, що оселився на вокзалі, стосунку не маємо. Але наш соціальний патруль туди навідувався. Пояснювали, що є заклад, де вони можуть отримати соціальні послуги та переночувати. Та вони не пішли з нами на співпрацю. Мовляв, такий вже в них стиль життя».

…За даними останнього перепису, який відбувся ще в 2001 році, кількість ромів в Україні – майже 48 тисяч. В основному вони проживають у Закарпатській, Донецькій, Дніпропет­ровській та Одеській областях. Нерідко конфліктують з місцевими, через що стають жертвами погромів.

Наприклад, 21 квітня цього року представники націоналістичної організації С14 повідомили, що вигнали ромів з табору на Лисій горі в Києві, а також спалили їхні намети і речі.

10 травня український омбудсмен Людмила Денисова заявила про ще один спалений табір ромів – у селищі Рудне під Львовом. Там постійно проживало кілька багатодітних сімей, загалом близько 30 осіб. Кілька жителів табору постраждали.

Крім того, 10 травня на сторінці групи «Гаряча лінія міста Львова» у Facebook повідомили про ліквідацію табору ромів на території парку Погулянка. Згідно з цим повідомленням, співробітники Личаківської рай­адміністрації спільно з поліцією та управлінням безпеки міста провели «роз’яснювальну роботу» з ромами, після чого вони залишили територію парку.

У ніч на 23 травня група невідомих у балаклавах напала на табір ромів у селищі Велика Березовиця під Тернополем. Жінка ромської національності заявила в поліцію, що близько 15 осіб вдерлися до поселення – вони стріляли, кричали і намагалися побити ромів. Ті повтікали, ніхто не постраждав. У момент нападу в таборі перебували семеро дорослих і 33 дитини.

7 червня у Голосіївському парку Києва представники Національних дружин зруйнували порожні житла ромів, які на той час уже покинули табір. У той самий день незадовго до «суботника» націоналісти оголосили, що дають ромам 24 години на те, щоб покинути територію, прибравши за собою сміття.

23 червня у таборі ромів під Львовом стався новий напад – цього разу зі смертельними наслідками. В результаті загинув 24-річний Давид із села Рівне Закарпатській області. Ще чотири людини – двоє 19-річних юнаків, 30-річна жінка і 10-річна дитина були поранені.