Тарас Чорновіл: Кабмін і Адміністрацію Президента захопити не вдасться ніколи


Колишній соратник Віктора Януковича Тарас Чорновіл в інтерв´ю «Коментарям» розповів про перемоги та прорахунки опозиції і влади

Як загалом оцінюєте ситуацію, що склалася?

- Янукович зараз не впевнений у тилах - підтримці олігархів. Ті, в свою чергу, не бачать себе з Росією і відчувають образу на владу. Їм цікаві світові ринки, перехід на європейські методи роботи, зрозумілі правила гри і гарантії, що не відбиратимуть активи. Тобто олігархи коливаються. Є певне дистанціювання від влади. Наприклад, вихід із фракції «Регіонів» двох людей Віктора Пінчука - депутатів Інни Богословської та її чоловіка Володимира Мельниченка. Але ситуація далі не вирішена і хитка.

Який ефект справив на владу вихід півмільйона людей на вулиці Києва?

- Після побиття студентів 30 листопада це було очікуваним. Тільки в Партії регіонів не могли цього передбачити. Янукович ще зі старих часів не розглядає можливості самоорганізації людей. Він завжди вірив, що Майдан 2004 року організований за сприяння Кучми. Це чисто донецький синдром. Там вважають, що люди можуть щось робити тільки за командою начальства.

Чому студентський Майдан жорстоко розігнали, коли можна було махнути на нього рукою, почекати, коли люди розійдуться?

- Раніше в Адміністрації Президента дотримувалися доктрини політолога Юрія Левенця (нині покійний. – Ред.). Вона зводилася до того, що Президент - батько нації, веде до Європи. А опозиція продажна і свариться. Розраховували, що Янукович набере в першому турі виборів найбільше голосів. У другому турі результат «дотягнуть» на Сході та Півдні, купивши членів виборчих комісій.

Зараз влада сповідує доктрину, яка, за моєю інформацією, підготовлена ​​в Росії. Ставку зробили на залякування.

Зауважте, побоїще на Майдані було демонстративним. «Беркут» міг витіснити демонстрантів щитами, дати коридор для відступу. Але застосували схему «придушення бунту». Це означає оточити і забити до напівсмерті, щоб людина фізично не могла опиратися. При цьому телеоператорам дають зняти «картинку» і показати її по телебаченню.

Чому влада зробила ставку на сценарій залякування?

- Я колись особисто спілкувався з главою путінської адміністрації Дмитром Медведєвим. Він мені говорив: «Я не розумію, чому ми вірили Кучмі? Чому зараз повинні вірити Януковичу? Вони весь час нам щось обіцяють і не виконують». Думаю, що побоїще на Майдані було як знак відданості Кремлю і демонстративний розрив із європейським шляхом.

Можливо, розгоном Майдану хтось підставив Януковича?

- Такі рішення не приймаються внизу. Потрібна була відмашка когось із найближчого оточення Президента.

Влада не погоджується на жодну умову опозиції. Мова навіть не йде про відставку уряду. Що відбувається всередині владної команди?

- Є страх і нерозуміння, що робити. Після півмільйонної демонстрації добу не було реакції керівників держави. Президент боїться особисто за себе, про що свідчить перекрита дорога до Межигір´я.

Які сценарії подальшого розвитку подій?

- Доля України вирішується не на Майдані чи в Донецьку. Рішення прийматимуть українські олігархи в Монако чи Лондоні. Більшість із них виступають інвесторами Партії регіонів та опозиції.

Бунт олігархів проти Януковича розв’язав би багато проблем. Із фракції «регіоналів» раптом вийшла б половина складу, більшість проголосувала б за відставку уряду. Рокіровка у владі відбулася б без крові. Східному регіону дали б зрозуміти, що все добре. Олігархів цілком влаштував би помірний Президент з опозиційного середовища, з яким вони домовляться.

Другий варіант - олігархи обирають нейтралітет, і Янукович закручує гайки. На Майдан кинуть спецназ, пересадять або переб´ють активістів. Партійних лідерів дескридитують. У Києві введуть надзвичайний стан. Західній Україні уріжуть фінансування, доведуть до глибокої депресії. Можуть запросити російські війська. Отримаємо свою Білорусь. Але якщо там диктатура і немає корупції, то у нас буде 100% корумпована диктатура під контролем російських спецслужб.

Третій сценарій - перемога опозиції: парламент сиплеться, над Межигір´ям прапор ЄС, силовики переходять на бік народу. Янукович - не здасться. Країна буде розколота. На Сході утворюється нове Придністров´я.

Імовірність всіх трьох сценаріїв зараз досить висока.

Частина радикальних демонстрантів закликали захоплювати державні будівлі і брати владу в свої руки. Це реальний сценарій?

- Це дика провокація, яка розв´яже руки влади. Олігархи злякаються втратити свої активи. В результаті поїздами і десятками тисяч автобусів перекинуть зі Східної України в Києв мільйон «тітушок». Отримаємо тотальне «мочилово».

Кабмін і Адміністрацію Президента захопити не вдасться ніколи. Там заблоковані входи і купа спецназу. В обох будівлях є умовний «кордон вогню». Автоматники стрілятимуть без наказу командирів у кожного, хто його перетне. Колись цей кордон проходив між третім і четвертим поверхом АП. Зараз - між першим і другим. Взяти Банкову без артилерії і авіації неможливо. Та й навіщо? Видавати накази можна і зі штабу опозиції.

Як оцінюєте загальні дії трьох лідерів опозиції?

- У цілому - хто в ліс, хто по дрова. На ходу про щось домовляються, не можуть узгодити плану. Апофеозом став стотисячний мітинг 24 листопада. Повною імпровізацією був заклик Юрія Луценка йти під Кабмін. На обличчях і жестах Яценюка і Турчинова читалося: «Що він меле? Що нам за це буде?»

Чим відрізняються Майдан-2004 від Майдану-2013?

- Помаранчевий Майдан був дорогим. Давид Жванія, Петро Порошенко давали гроші на біотуалети, намети, автобуси. Мільйонери тоді витрачалися, а зараз говорять: «Витрачайте, люди, самі».

Можливо , правильно дати громадянам можливість самоорганізуватися?

Нехай тоді політичні лідери не лізуть на перший план.

Чому в мільйонерів немає мотивації витрачатися?

- Вони дуже зав´язані на владі. Не впевнені, що отримають доступ до ресурсів і посад після перемоги. Як наслідок - опозиція допускає серйозні організаційні провали. На мітингу 1 грудня не було нормальної озвучки. Кілька тисяч людей не чули виступів зі сцени.

Можливо, у опозиціонерів немає грошей?

- Але Яценюк пожертвував на озвучку і відеотрансляцію освячення київського собору УГКЦ в серпні цього року.

Скільки часу на те, щоб мирно «розрулити» кризу в країні?

- 5-6 грудня у Києві має відбутися саміт ОБСЄ. Влада сподівається, що хтось на нього приїде. До цього часу має бути якесь рішення олігархів.

Захід може кардинально вплинути на українські події?

- На олігархів - ні. Євросоюз не має механізмів прямого тиску. Так само не може вдатися до індивідуальних санкцій щодо перших осіб країни. Максимум, можуть ускладнити комусь пересування. Але на яких підставах? Непідписання Угоди про асоціацію - не підходить. Розгін Майдану? Так у міністра МВС Захарченка дипломатичний паспорт. Ще складніше з фінансовими санкціями.

Джерело: Коментарі