Тарифи ростуть самовільно


Нестабільність курсу долара і, відповідно, подорожчання практично всього призвели до конфліктів у багатьох сферах. Питання збільшення вартості проїзду зачепило не лише Івано-Франківськ, а й районні центри, звідки щодня до обласного центру їдуть тисячі пасажирів.

Нещодавно до редакції «Галицького кореспондента» звернулася 46-річна Надія Надрага. Майже щодня вона доїжджає з Богородчанського району до Франківська. Жінка скаржиться, що перевізники самовільно підняли тариф на проїзд – з шести гривень до десяти, а потім зафіксували вартість проїзду з Богородчан до центру Івано-Франківська на позначці дев’ять гривень. «Одного разу я виходжу з автобуса і даю водієві шість гривень. Він вибігає за мною, ловить за руку і з криком запитує: «Ти скільки грошей дала?! Давай дев’ять гривень!» - розповідає жінка.

За словами пані Надії, інші пасажири автобуса також почали обурюватись і заступилися за неї. Водія це розізлило, і тоді він почав кричати вже на всіх, при цьому - у прямому значенні слова - викидаючи сумки з молоком з автобуса. «Ми звернулися до водія, аби він показав документ, що дозволяє йому підняти тариф на проїзд. Він показав нам якийсь папірець. Думаю, він сам собі його й надрукував. Сказав мені, що мене машина переїде. Облаяні й ображені пасажири на тому й розійшлись», - не стримує сліз Надія і демонструє записну книжку, у якій олівцем для підводки очей записано державний номер автобуса. Каже, що той олівець їй дала інша пасажирка.

Варто зазначити, що автобуси, які привозять людей з Богородчанського напряму, їдуть у самий центр Івано-Франківська і зупиняються біля приміщення старого пивзаводу, що на вулиці Заклинських. Вирішуємо знайти відповідальних. На Автостанції №1 (Привокзальна площа) від згаданих перевізників відмовляються. «Спитайте на «трикотажці», то, напевне, їхні», - підказала жінка-диспетчер. Телефонуємо на «трикотажку» - Автостанцію №3. На запитання «Автобуси, які стоять  біля пивзаводу і їдуть на Богородчани, ваші?» отримали чітку відповідь: «Ні. Ми до них не маємо стосунку. То, напевне, якісь приватні перевізники». Запитуємо про вартість квитка до Богородчан. З’ясовуємо, що його ціна не змінилася і становить шість гривень. Згадалась ситуація, як шоумен Майкл Щур кепкував з Путіна і “зелених чоловічків” у Криму рік тому. Його вислів «То не наші єноти!» актуальний і стосовно приватних перевізників.

В управлінні ДАІ в Івано-Франківській області нам назвали прізвище перевізника, який їздить автобусом із вказаним номерним знаком. Правоохоронці підтвердили також і наявність у перевізника усіх документів, що дозволяють йому здійснювати пасажирські перевезення, й порадили звернутися зі скаргою до Богородчанської РДА. Проте Надія Надрага написала скаргу у департамент промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА. Його директор Василь Ковальчук пообіцяв з’ясувати ситуацію і попросив на це декілька днів. Щоправда, Ковальчук одразу зазначив: «Тариф підняли самовільно. Рішення про підняття тарифів ми лише готуємо, бо розуміємо, що зросла вартість палива».

З’ясувалося, що скарга Надії Надраги – не єдина скарга на перевізників Богородчанського напряму. «Тими автобусами щодня їздять сотні людей. І лише три скарги. Всіх все влаштовує? Виходить, що так. Приватні перевізники мають їхати на Автостанцію №3, проте вони везуть людей до самого центру. Територію для стоянки вони орендують. Якщо до шести гривень (за квиток до автостанції) додати 2,75 за проїзд у міському транспорті, то вийде майже дев’ять гривень...» - у пошуках компромісу роздумує Ковальчук.

Донедавна тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, що працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньо-обласному сполученні Прикарпаття регламентувалось розпорядженням колишнього голови ОДА Андрія Троценка. У червні 2014 року вартість одного без врахування податку на додану вартість, страхового та станційного зборів затвердили у розмірі 30 копійок. Проте у вівторок, 24 березня, у газеті «Галичина» було опубліковане розпорядження Івано-Франківської  ОДА №157. Відтепер граничний тариф за виконання одного пасажиро-кілометра становить вже 35 копійок, а вартість проїзду пасажирів встановлюють за тарифними зонами. Висновок такий: вартість проїзду у всіх автобусах, що працюють у приміському, міжміському та внутрішньо-обласному сполученні на Івано-Франківщині, зросте.

Перевізник, який образив Надію Надрагу, свою поведінку пояснив чиновникам з ОДА і отримав попередження. Після повторної скарги йому пригрозили розірвати договір. Хочеться сподіватися, що офіційне підняття тарифів на проїзд зробить водіїв більш дисциплінованими та доброзичливими.