Телепат у старому Станиславові


У квітні 1918 р. в театральній залі Станиславова відбулась унікальна подія – телепатичний сеанс. Його провів відомий на всю тогочасну Європу гіпнотизер і телепат доктор Радван.

Зала театру вщент заповнилася глядачами, серед яких були й представники міської еліти. За телепатичним сеансом спостерігала комісія, яка складалася з поважних містян. Загадковий гість прочитав лекцію про мистецтво телепатії, порівнявши це явище з «електрикою мозку» і «бездротовим телеграфом», пише Західний кур'єр.

Спочатку публіка ставилась до виступу телепата холодно і скептично, але потім цей настрій змінився на бурхливий захват. Після лекції доктор Радван провів кілька експериментів, за якими глядачі спостерігали затамувавши подих. Телепат точно і блискавично відгадував думки глядачів, вибраних для експерименту членами комісії. Кожну правильну відгадку публіка супроводжувала оплесками.

Віра у феномен телепатії сягає глибокої давнини, але сучасні вчені зазначають, що для цього явища відсутні будь-які біологічні передумови. Тому більшість науковців вважає її неможливою і псевдонауковою. Тож радше  дивовижні результати експериментів доктора Радвана пояснювались його винятковою спостережливістю й тонким психологічним відчуттям.