Тендерний фарс: Фірма нардепа Олександра Шевченка виграла підряд на ремонт дороги, завищивши ціну на 70 мільйонів


На Прикарпатті розгорається гучний корупційний скандал. Фірма народного депутата України Олександра Шевченка виграла великий тендер на ремонт доріг в Івано–Франківській області, запропонувавши ціну на 70 млн гривень більше конкурентів. При цьому депутат Шевченко тиснув на представників Укравтодору, лобіюючи інтереси власного підприємства.

У 2015 році Івано-Франківська область отримала з державного бюджету на ремонт доріг безпрецедентну суму в 425 млн грн. Область давно чекала цих грошей. Любителі подорожувати в Карпатах знають, в якому жалюгідному стані перебувають дороги карпатського регіону, а Івано-Франківська область за якістю асфальтового покриття є однією з найгірших в Україні. Через незадовільний стан деяких доріг цілі міста не могли розвивати свій курортний потенціал, а регіон загалом втрачав щорічно десятки тисяч туристів. Місцями ситуація настільки погана, що місцеві жителі навіть бунтують з вимогами провести хоча б мінімальний ремонт, пише сайт ЧЕТВЕРТА ВЛАДА.

У добавок до 425 мільйонам з держбюджету, було також вирішено виділити ще 100 млн з фонду регіонального розвитку та 60 млн з місцевих бюджетів - всього більше 600 млн грн. Зрозуміло, в українських реаліях такий величезний тендер не міг пройти без ексцесів і в кінцевому рахунку закінчився передбачуваним скандалом. Виграла його компанія «ПБС», пов'язана з впливовим бізнесменом Прикарпаття, співвласником гірськолижного курорту «Буковель» Олександром Шевченком, якого називають представником групи Приват на Прикарпатті. При цьому апетити нардепа виявилися досить страшними - ціна, яку його фірма виставила державі за ремонт доріг, виявилася на 70 мільйонів більше ціни конкурентів, які не мали такого високого покровителя. В результаті значна частина суми, виділеної на виправлення катастрофічний ситуацію з дорогами Прикарпаття, ризикує просто осісти в кишенях депутата Шевченка, так і не перетворившись на довгоочікуваний асфальт.

20 липня Івано-Франківської ОДА пройшла нарада за участю губернатора і ряду народних депутатів, на якому вирішувалися питання освоєння виділених на ремонт доріг засобів. Захід майже відразу ж перетворилося на перепалку між главою івано-франківського облавтодору Миколою Проциве і народними депутатами Олександром Шевченком і Анатолієм Матвієнком з БПП та Юрієм Дерев'янко (партія «Воля») На адресу Проціва відразу ж пролунали звинувачення в маніпуляції з тендерами і крадіжці виділених коштів, а також у тому, що ремонт доріг ведеться за давно застарілими технологіями. При цьому депутат Шевченко відкрито лобіював пов'язану з ним компанію ТОВ «ПБС» і стверджував, що тільки вона може провести якісний ремонт. Фактично погодився з цим також негласний смотрящий за регіоном від партії влади Анатолій Матвієнко.

"Ви знаєте прекрасно, що фірма ПБС готова на сьогоднішній день зробити за 4 мільйони ресайклінг і покрити двома шарами якісного асфальту. Я рахую, що так будувати дороги, як будує обласне управління це злочин. Знаючи про те, що є фірма яка володіє передовими технологіями, яка будує зараз дорогу загального значення ви далі продовжуєте робити тендери"- обурився нардеп.

При цьому Шевченко заявив, що його компанія зробить більш якісний ремонт доріг за ті ж гроші, що і конкуренти.

« Ви будуєте за технологією 1915 року, а ми, слава Богу, живемо вже в 2015. Якщо влада будь-якого рівня не хоче робити по-новому, то жити по-новому вона точно не буде. Я можугарантувати, що за ті самі гроші ми зробимо не 18 а 22 сантиметри дороги з гарантією в 10 років»- цитує слова депутата івано-франківське агентство новин «Фіртка».

Характерно, що Шевченко навіть не намагався приховувати свого зв'язку з компанією ТОВ «ПБС» (ЕДПРОУ 32872788):

«Фірма «ПБС», я не приховую, що маю до неї стосунок, буде вигравати всі тендери, не тому що ми когось знаємо, а тому що ми запропонуємо найнижчу ціну і найвищу якість» - підкреслив депутат.

Однак на ділі «найнижча ціна» виявилася набагато вищою вартості послуг конкурентів ТОВ «ПБС».

Після закінчення наради в ОДА губернатор Олег Гончарук і глава облавтодору Микола Проців разом з депутатами і журналістами вирушили до місця початку ремонтних робіт біля села Більшівці. Чиновники збиралися урочисто відкрити будівництво, але у депутатів очевидно були інші плани. На місці Олександр Шевченко нібито виявив грубе порушення технології ремонту. На його вимогу всі роботи на ділянці дороги, які в той момент проводили його конкуренти, були відразу ж припинені. Анатолій Матвієнко у всій цій історії явно грав на стороні Шевченко.

30 липня івано-франківський облавтодор розкрив тендерні пропозиції за трьома великим лотам, що стосуються ремонту трьох ділянок магістральних автодоріг регіону: Мукачево-Львів, Стрий-Мамалига, і Татарів-Кам'янець-Подільський. Депутат Шевченко особисто був присутній на засіданні тендерної комісії, і в той же день подав запит, вимагаючи від автодору копії всієї тендерної документації.

Фактично, один з учасників тендеру, користуючись своїми депутатськими привілеями, спробував отримати доступ до комерційної таємниці і побачити всі кошториси своїх конкурентів. Однак у облавтодорі Шевченко отримав відмову. Незабаром після цього, 4 серпня, депутат разом з представниками ТОВ «ПБС» просто прийшов в будівлю тендерного комітету і став переглядати і копіювати тендерну документацію. При цьому всім в приміщенні тендерного комітету був присутній і представник фірми «ПБС».

Як пояснив нардеп журналістам, в документах могли бути підтасовування і махінації, які він разом із співробітниками підконтрольної фірми вирішив запобігти. При цьому Шевченко досить цинічно пообіцяв «не розголошувати конфіденційну інформацію», як того вимагає закон.

За фактом протиправних дій нардепа тендерний комітет направив заяву в ГПУ та МВС з проханням залучити Шевченко до відповідальності.

IMG_20150817_233307

IMG_20150817_233330

IMG_20150817_233349

«Невідомі особи самостійно брали пропозиції учасників, з якими хотіли ознайомитися, фотографували окремі документи, виписували дані в блокноти. Працівники комітету з конкурсних торгів протестували проти проведення вищевказаних дій, проте фізично не могли перешкоджати їм»- говорилося в заяві.

Викликаний на місце подій наряд міліції також не зміг перешкоджати нардепу.

Тендер відбувся 14 серпня. І перший, найбільш значний лот на ремонт ділянки дороги Мукачево-Львів виграла компанія Шевченко - ТОВ «ПБС». За свої послуги «ПБС» запросило майже 326 млн грн, у той час, як брала участь у тендері ПП «Дорлідер» за ремонт того ж самого ділянки виставило ціну в 262 100 000 грн, ТОВ «ШляхБудЛім» - 300600000 грн, а ТОВ «Альтком» і зовсім - 255 млн. Шевченка, місяць тому обіцяв «найніжчу Ціну та найвищу якість» виставив державі рахунок на 70 млн грн більше, ніж конкуренти! Подейкують, що й інша компанія - ТОВ «Автомагістраль», яка виграла тендер на ремонт ділянки дороги Стрий - Мамалига, запропонувавши на 10 млн грн більше конкурентів, також контролюється Олександром Шевченком.

IMG_20150817_233418

IMG_20150817_233454

IMG_20150817_233514

Для Прикарпаття з його жахливими дорогами кожна гривня на рахунку. Область просто не може дозволити собі викинути на вітер таку колосальну суму. Адже кожен зайвий мільйон для Шевченка - це не відбувся ремонт дороги в якомусь карпатському селі, де вже забули, коли востаннє бачили дорожніх робітників. А разом з ними - і туристів.

Свою передвиборну кампанію в 2014 році Олександр Шевченко будував також на темі ремонту доріг - його компанія ТОВ «ПБС» проводила скандальну реконструкцію на вулиці Набережній в Івано-Франківську, яку, до речі, досі не завершила. Отримавши бюджетне замовлення і правильно попіарившись на дорожньої тематики, Шевченко обрався до парламенту як кандидат від президентської партії - Блоку Петра Порошенка і користується всіма бонусами свого статусу.

Схоже, що в тему ремонту доріг Прикарпаття також щільно вбудований і куратор області від БПП, народний депутат Анатолій Матвієнко. Фактор Матвієнко зіграв свою роль і в ході виборів Чернігові (переможець кампанії, пропрезидентський кандидат Березенко - племінник Матвієнко), і, схоже, зіграє і в Івано-Франківську. Далі - більше. Олександр Шевченко вже заявив про намір брати участь у виборах мера Івано-Франківська. І підтримає його партія «Укроп» Ігоря Коломойського.

Принаймні, про це писав член виконкому франківського міськради Вадим Войтик.

"Заруба за область буде реальна. На перемогу Коломойський покладає всі сили. Власне на вибори він вже гроші має, причому з Держбюджет", - пише він.

Ця історія показова тим, що альянс «БПП» і «Укропу» у боротьбі за багатомільйонний тендер змусив замовкнути і губернатора, який, здавалося б, повинен розуміти, чим для нього загрожує посилення впливу групи "Приват" в області.

Схоже, група "Приват" починає впевнене здійснювати експансію в західні регіони. І тут їй у всьому сприяє партія президента, не дивлячись на існуючий конфлікт між Ігорем Коломойським і Петром Порошенком.

Денис Казанський