Територіальна громада Івано-Франківська матиме новий Статут


Сьогодні, 26 лютого секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко, начальник експертно-аналітичного відділу міськради Станіслав Козлов та керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик представили для ЗМІ розробку нової редакції Статуту територіальної громади Івано-Франківська та положення про місцеві ініціативи.

Як зазначив секретар міськради Микола Вітенко, у чинній редакції Статуту вказано, що для винесення на сесію проекту рішення від містян, потрібно зібрати аж 10% підписів від населення, яке має виборче право і проживає на території міста.

"Тобто, цифра доволі висока. У новій редакції пропонується цю планку знизити і франківці зможуть пройти процедуру і зібрати 300 підписів, що дозволить їм винести проект на сесію міськради. Те ж саме стосується ініціювання громадських слухань - зараз треба зібрати підписи 5% мешканців Івано-Франківська, а у новій редакції буде достатньо 75 голосів. Адже, якщо треба вирішити якусь локальну проблему, скликати півміста не має потреби. Наприклад, щодо якогось конкретного будівництва на певній ділянці. Завдяки редакції Статуту мешканці прилеглих будинків зможуть ініціювати громадські слухання та висловити свою думку з приводу можливого будівництва.  А якщо мова йтиме про вирішення проблеми одного будинку, то буде достатньо всього 7 підписів. Ні для кого не секрет, що громадські слухання проходять й зараз. Та зазвичай в них приймає участь дуже мала кількість людей, які навіть не завжди причетні до тієї проблеми. Тобто, на сьогодні - це фікція. Тож це потрібно змінювати. Хоча зрозуміло, що якщо ми завтра приймемо нову редакцію, то це не означає, що наступного дня вона запрацює. Тут дуже важливо передбачити дієві механізви, щоб громадська ініціатива могла бути розглянута", - зауважив Микола Вітенко.

За словами Тараса Случика, зміни до Статуту міста і ухвалення положення про місцеві ініціативи - це можливість для міської ради надати шанс активним громадян з одного боку заслуховувати чиновників і депутатів щодо важливих для них проблем. А з іншого - не тільки заслухати, а й ініціювати вирішення цих проблем,  повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

"Тобто, підготувати конкретний проект рішення і переконати депутатів проголосувати за нього. Чому важливо переконати депутатів її прийняти? Перше - це не є рекламна децентралізація, а конкретно виписані механізми ініціювання з боку громадян вирішення самих проблем. А друге - це реформа, щодо якої не може бути компромісів. Бо чинна редакція Статуту взагалі нам з вами не дозволяє ініціювати місцеву ініціативу чи громадські слухання. Тож, якщо депутати підтримають нову редакцію Статуту - їм точно не буде соромно перед своєми виборцями. Адже їхнє завдання - дати громадянам шанс. А громада вже вирішить, чи варто ним користуватись ", - зауважив Случик. 

Як наголосив Станіслав Козлов, містяни мають нагоду ознайомитись з новою редакціїєю Статуту територіальної громади міста Івано-Франківська та положення про місцеві ініціативи на сайті міської ради. А 4 березня о 16:00 всі бажаючі зможуть долучитись до громадського обговорення цих проектів. Пізніше, всі пропозиції будуть розглянуті та, за потребою, враховані робочою групою. Тож містян закликають бути активними та долучитись до обговорення.