Тільки 43% прикарпатців задоволені медичною допомогою у лікарнях


А рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів на Прикарпатті дорівнює 71%.

Слід зауважити, рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів у різних областях України помітно відрізняється: найвищий – у Миколаївській (83%), Чернігівській (83%) та Тернопільській  (84%) областях, найнижчий рівень – у Кіровоградській області (47% задоволених). Це дані дослідження «Індекс здоров’я. Україна», презентація якого відбулась в Українському кризовому медіа-центрі.

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-1

Щодо стаціонарної допомоги, найбільш задоволеними є опитані Тернопільської (76%) та Миколаївської (76%) областей, найменшою мірою задоволені жителі Кіровоградської області (29%). Низький рівень задоволеності спостерігається серед мешканців Києва (40%), Івано-Франківської (43%), Сумської  (45%) областей.

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-2

Витрати громадян на ліки – ще один фактор оцінки функціонування галузі охорони здоров’я. У середньому, при амбулаторному зверненні лікар призначав пацієнтам 4 лікарські препарати. Компенсацію за них від страхової компанії отримували лише 2% опитаних, від лікарняної каси – 1%, від держави – 2%. Середня вартість придбаних ліків складала 822 гривні (найнижчий показник у Житомирській області – 238 гривень, найвищий у Рівненській – 1001 гривня).

healthindex_stepurko_ucmc-pptx-3

Пацієнтам на стаціонарі призначали у середньому 6 препаратів. Лише 17% тих, кому призначали ліки у стаціонарі, отримали бодай частину препаратів безкоштовно; 83% опитаних мали купувати усі призначені препарати самостійно. Середній розмір сумарних витрат на ліки (придбаних в лікарні або куплених самостійно в аптеці) у випадку госпіталізації становив 2892 гривні.