Тіло генерала УПА Романа Шухевича спалили, а прах викинули у Збруч - документ


В мережі з'явився документ, який засвідчує, що шукати місце поховання головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича марно.

Даний документ є відповіддю Служби безпеки України на звернення народного депутата України Червонія В.М.

Згідно документу, інформація про місце поховання Романа Шухевича відсутня. Проте вдалося з'ясувати наступне.

"Після опізнання та фотографування трупу Р.Шухевича, а також особистих речей вбитого, начальник 4 управління МДБ СРСР генерал Судоплатов П.А., згідно з наявними у нього повноваженнями, дав вказівку вивести труп Р.Шухевича за межі Західної України і знищити шляхом спалення", - йдеться у документі.

Згідно оприлюдненої інформації, труп Романа Шухевича відвезли на лівий берег р.Збруч - окраїна лісу біля м.Скала-Подільска Тернопільської області, де його було спалено. Після цього прах Романа Шухевича зібрали у брезент і викинули у річку Збруч.

"На місці спалення трупу на сьогодні, за наявними даними, встановлено хрест із датами народження та смерті Р.Шухевича", - йдеться у документі.

 

 

документ - Українська правда

Довідково

Рома́н Йо́сипович Шухе́вич (псевдо:«Білий», «Дзвін», «Роман Лозовський», «Степан», «Чернець», «Чух», «Тур», «Тарас Чупринка») (*30 червня 1907, м. Львів[1] — † 5 березня 1950, с. Білогорща, нині у складі м. Львова) — український політичний і державний діяч, військовик. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Командир з боку українців українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942).

Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950). Романові Шухевичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави[2] [3]. Посмертно іменований пластовою старшиною найвищим почесним ступенем гетьманського скоба (1950)[4].