Топ-9 озер України: місця для літнього відпочинку біля води


Літній відпочинок – це не тільки поїздка на море. Прекрасно провести відпустку або вихідні можна на березі озера.

У багатьох випадках це набагато ближче і доступніше. Тим більше, що озер в Україні дуже багато і кожне з них по-своєму дивовижне. Пропонуємо вам підбірку найцікавіших з них, пише Ukraine is.

Озеро Світязь – найглибше

Де: Волинська область, с. Світязь – с. Гаївка.

Озеро Світязь

Шацькі озера – це найбільша група озер в Україні (понад 30 озер). Найбільш відомі з них – озероСвітязь і озеро Пісочне.

Перше вважається найглибшим і найбільшим курортним озером країни, вода в ньому проглядається на 6 метрів. Глибина озера досягає 60 м. Пісочне озеро менше Світязя, та не є менш мальовничим і привертає сосновим лісом навколо берега.

Корисно знати:

Місцеві жителі для відпочинку воліють озеро Пісочне, оскільки там менше туристів, а вода ще прозоріше, ніж на Світязі. На озерах є безліч баз відпочинку.

Озеро Синевир – найживописніше

Де: Закарпатська область, с. Синевирська Поляна.

Синевир instagram.comchaban (12)

Фото instagram.com/chaban.denis

Синевир – це найбільше озеро Карпат. Знаходиться воно на висоті 989 м, а його площа становить 4-5 га. Максимальна глибина озера 24 м.

Синевир по праву вважається найкрасивішим озером України.

Для туриста:

Вода в озері дуже холодна, навіть влітку вона не тепліше 11 градуов. Купатися в озері не дозволяється. У воді водиться багато форелі та раків.

Рибу виловлювати заборонено.

Біле озеро – саме лісове

Де: Рівненська область, с. Рудка.

Бело оезро

Біле озеро добре підійде як для сімейного відпочинку, так і для туристів. Тут є база відпочинку, там можна орендувати будиночок або поставити намет за 20 грн на добу.

Вода славиться своїми пом’якшуючими шкіру властивостями, тому що містить багато гліцерину. Тому тут і вирішили побудувати оздоровчий санаторій.

Для туриста:

Берег озера пісочний, а навколо тільки сосновий ліс. Тут є парочка пірсів, з яких можна пострибати у воду або порибалити.

Блакитне озеро – найлазурніше

Де: Чернігівська область, с. Олешня

Блакитні озера на Чернігівщині – це затоплення кар’єри по виробленню кварцового піску.

Вода в озерах дійсно блакитного кольору і нагадує колір моря. А все це через залишки кварцового піску на дні.

Озеро знаходиться в сосновому лісі, більшу частину берега водойми займають зручні піщані пляжі.

Фото ecousadba.in.ua

Для туриста:

У літній сезон тут дуже багато бажаючих відпочити з України, Білорусії та Росії. Зв’язок іноді перемикається на білоруський роумінг. Поставити намет на території озера обійдеться в 50 грн на добу, краще приїхати серед тижня, щоб зайняти хороше місце.

Шелехівське озеро – найдавніше

Де: Сумська область, с. Межиріч.

Шелеховское озеро

Шелехівське озеро – це гідрологічна пам’ятка природи. Воно утворилося ще під час льодовикового періоду і таке давнє, як озера Байкал, Ладозьке і Вікторія.

Водойма утворився за рахунок зсуву плит, які загородили прохід талим водам льодовика. Так і з’явилася чаша площею в 7 Га, вода в якій завжди прохолодна і чиста.

Для туриста:

Озеро знаходиться в дуже важкодоступному районі. Добиратися краще на повноприводному транспорті. Можна також доїхати до села Межиріччя і домовитися з місцевими про трансфер в 5 км на тракторі.

Озеро оточує густий ліс, тому тут легко зустріти кабанів або бобрів.

Озеро Ялпуг – найбільше

Де: Одеська область, м Болград.

Озеро Ялпуг - найбільше

Ялпуг – це найпрісноводніше озеро України. Середня глибина озера 2 м, довжина 39 км. В озері водиться близько 41-го виду риб.

Цікаво:

Озеро має свої підземні джерела, вони починаються ще в Молдові. Дуже красивий берег озера знаходиться біля с. Нова Некрасівка.

Озеро Сиваш – найсолоніше

Де: Херсонська область, с. Григорівка.

Фото we.org.ua

Озеро Сиваш – це затока Азовського моря, вода сюди надходить тільки через одну вузьку протоку, яка влітку часто пересихає.

Вода в озері дуже солона і має рожевий колір. Вчені підтвердили, що велика кількість мінералів у воді Сиваша роблять її лікувальної. Вона покращує роботу суглобів і зміцнює організм в цілому.

Цікаво:

Біля селища Григорівка є незвичайна лікарня «Яма». У 60-х роках в районі селища впав радянський вантажний літак, а котлован після аварії наповнився солоною водою рудого кольору. Вода тут має особливо лікувальні властивості.

Озеро Бребенескул – найвисокогірныше

Де: Закарпатська область, Рахівський район

Несамовите

Фото karpaty.life

Бребенескул – це найвисокогірніше озеро українських Карпат. Воно має льодовикове походження і розташоване на висоті 1801  м над рівнем моря.

Озеро є туристичним об’єктом, оскільки знаходиться на найпопулярнішому маршруті Чорногірського хребта.

Цікаво:

Бребенескул вважається найтеплішим серед усіх озер Чорногірського хребта. Температура води досягає 15 градусів.

Термальне озеро в Косино – найгарячіша

Де: Закарпатська область, с. Косонь

Озером його і не назвеш – це великий басейн, в який з глибини 1190 м. надходить вода температурою +41 градусів.

Вода містить велику кількість заліза, тому має жовтуватий колір і солона на смак. Всього тут три гарячих басейни і два холодних. Найпопулярніший з них – “Золотий кран здоров’я”.

Для туриста:

У санаторії добре розвинена інфраструктура і відмінний сервіс. Без перебільшень курорт можна вважати європейського рівня.