Як працює базар у райцентрі в карантин


Зважаючи на традиційні особливості Тлумацького центрального ринку, котрий славиться в області, як один із найбільших сільськогосподарських, минулої суботи журналісти вирішили поглянути, як це місце торгівлі оговтується після тривалого карантинного застою.

Рішення про відкриття ринку давалося дуже непросто, адже гіркий досвід недотримання санітарних норм у перші дні карантину стримував тамтешню місцеву владу. Зрештою, зважаючи на відповідне рішення уряду розпочати роботу з 30 квітня, тлумацький базар таки запрацював 2 травня, пише Західний кур'єр.

З температурою не пускають

Озброївшись паспортом, котрий про всяк випадок під час карантину ношу із собою завжди, вдягаю маску і з самого ранку вирушаю на ринок. Відразу впадає у вічі те, що на вулицях суботнього Тлумача не так людно, як це буває зазвичай. Вервечки транспорту не їдуть суцільними потоками. А все тому, що здалеку всім видно, що біля ринку працює поліція.

З десяток поліцейських пильнують, аби тлумачани не скупчувалися на тротуарі поблизу ринку, де зазвичай чи не найактивніше проходять торги. Усі входи на територію ринку зачинені, але крізь заґратовані брами видно, що якийсь рух там все-таки відбувається.

При вході на базар отримую новий для себе досвід – це вперше за понад 50 днів перебування на карантині потрапляю на невідому мені досі процедуру скринінгу. Але як би не очікував результатів, їх ніхто не оголосив. Краєм ока на апараті помітив лише дві цифри 2 і 7. Але що вони означають і чи свідчать про допустиму норму температурного режиму, ніхто не повідомив.

 

«Чому ви нічого не кажете? Там все добре?» – запитує нетерпляча жінка, котра у двох руках тягне великі господарські сумки із крамом на продаж. Але відповідь вразила не тільки її, а й усіх, хто був поблизу. «Не знаю, мені головне, аби пікало», – відповів чоловік, котрий нікого не пропускав на сходах ринку.

Не той тепер базар

Зазвичай на базар у Тлумачі з’їжджаються торговці та покупці з усіх околиць, навіть із інших районів. Адже де як не у Тлумачі можна придбати усілякої садовини, городини, а ще поторгуватися за десяток-другий каченят, курчат, гусенят. Тут завжди і чимало кроликів, голубів. Окремо у два ряди, що навіть яблуку ніде впасти, селяни пропонують маленьких поросят… Але не цього разу. Такий звичний ринок наче осиротів. Порожні торгові ряди, повсюди лише декілька крамарів із продуктами, а також жіночки, котрі мають цього дня шалену популярність, бо вони виростили розсаду капусти, перцю, помідорів і різних квітів. До них і вишиковуються довгі черги покупців.

 

«Ой не знаю, чого то чекати від того відкриття базару. Бо дивлюся, що люди не дуже дотримуються дистанції. Лиш би знову не закрили», – каже чоловік, накладаючи на вагу цибулю. Із приїжджих на ринку лише продавці хліба із Калуша та молокопродуктів із Городенки, всі інші – місцеві. І ті сумно поглядають на незвичні групки людей, розуміючи, що торги будуть скупенькі.

Усе домашнє, свіженьке

Ще задовго до відкриття після карантинного ринку жінки, котрі завжди мають на продаж молочну продукцію, вдавалися до різних способів реалізації молока, сиру і сметани. Бо ж не викидати те, що дано природою і власною худібкою. Ще напередодні Великодня жіночки, прогулюючись вулицями міста, пропонували «з-під поли» молочну продукцію. «

Пане, може треба сиру домашнього?» – питала ледь не кожна друга господиня, мріючи бодай якусь копійчину виторгувати за молочку. Але цієї суботи вони вже стояли на своїх звичних місцях у молочному павільйоні на санітарній відстані одна від одної, лише поглядаючи, що відбувається навколо і чи не будуть їм щось казати представники органів.

 «Думаю, що тепер вже нас будуть впускати на базар», – зізнається одна продавчиня молочної продукції. А якщо вже говорити про ціни на ринку, то вони не здивували, бо за тепличні огірки, приміром, тут правили по 40 гривень, у той час як у магазинах їх продають значно дешевше. Покупці питали ціну і йшли далі. Молоко по 30 гривень за півторалітрову пляшку чи домашні яйця по дві гривні – це ще по-божому. Бо ціни фактично залишилися на звичному рівні, як до карантину.

Вклалися, а продати нема де

Підприємці, котрі вклали у товар чималі суми коштів, підраховували збитки ще задовго до відкриття ринку. Хтось спробував торгувати через інтернет, але толку від такої реалізації товару не було. Бо як то купувати насіння у жінки, котра живе у сусідньому селі, і йти його забирати на «Новій пошті» та ще й переплачувати за доставку? Терпіли всі, як могли. Але більшого збитку, звичайно, зазнали ті, що прорахувалися і вклали копійчину у неходовий цього сезону товар. Така історія спіткала продавців взуття і одягу.

«Я два місяці була у Польщі і всі зароблені гроші вклала у товар, – каже пані Оксана, котра щосуботи на базарі торгує одягом і взуттям. – Але коли приїхала, то ввели карантин. І ніякої торгівлі нема. Нащо було закривати базар? Подивіться, що робиться під насіннєвим магазином. Там люди стоять у чергах, то так має бути, а ми на базарі чим завинили?»

У розмові жінка лише зітхає, адже мала намір всю весну продавати до свят ходовий товар – нові туфлі, кросівки, костюми, сукні, весняні куртки та пальта. Особливо продавчиня розраховувала на те, що батьки одягатимуть своїх дітей і до свят, і до школи. Але карантин поставив на усіх її планах велику крапку. Жінка з розпачем думає, як їй тепер повернути вкладені гроші.


Спробують торгувати по-новому

За даними Тлумацького міського голови Романа Круховського, йому не надходило жодної інформації про порушення під час роботи базару. Тому міська влада Тлумача взяла собі на озброєння факт такої організації торгівлі в місті і тепер думає, а чи не запровадити нові правила на постійній основі. Там кажуть, що майже два гектари ринкової площі можуть помістити усіх охочих поторгуватися. І для цього не потрібно створювати додаткового базару на тротуарі, як це зазвичай було досі, коли базар розтягувався ген-ген за межі ринкової площі. А у небазарні дні для дрібної торгівлі городиною та молочкою у центрі міста є спеціально відведене місце.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!