Трамп підписав указ "Купуй американське та наймай американців"


Президент Трамп підписав указ "Купуй американське, наймай на роботу американців", що посилює захист вироблених у США товарів та закликає до перегляду програми віз H-1B, яка сприяє роботі у США іноземних спеціалістів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Voice of America.

"Підписання указу відбулось до розгляду Конгресом відповідного законопроекту про реформування системи робочих віз для висококваліфікованих працівників H-1B", - йдеться у повідомленні.

Програма робочих віз для висококваліфікованих працівників H-1B є популярною серед високотехнологічних компаній США. 85 000 віз щорічно надається в рамках цієї програми, що дозволяє компаніям залучати працівників технічних спеціальностей з усього світу і, не в останню чергу, - програмістів з України.

Так, президентський указ надсилає чіткий сигнал виконавчій владі США про початок перегляду системи залучення іноземних працівників, а також посилення захисту американських виробників в системі державних закупівель США.

"Тільки найбільш кваліфіковані та високооплачувані працівники повинні мати доступ до цієї програми ..., адже зараз великим компаніям часто вигідно звільнити працівників і наймати спеціалістів за кордоном. Наразі 80% працівників за візами H-1В отримують зарплати нижче за середні по галузі", – зазначив високопосадовець США під час брифінгу в Білому домі, присвяченому новому указу Трампа.

Інша частина указу – "купуй американське" стосується посилення нагляду за виконанням вже існуючих положень стосовно використання товарів американського виробництва для таких проектів як, наприклад, американська залізниця Amtrak. Протягом брифінгу високопосадовці Білого дому окремо зазначили про необхідність захистити інтереси виробників сталевих слябів через дотримання відповідних стандартів.