Треба зберегти старе місто: У Франківську обговорили встановлення зовнішньої реклами


Сьогодні, 28 березня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл щодо «Питання зовнішньої реклами в Івано-Франківську».

За словами заступниці директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Світлани Лосюк, потреба внести зміни у існуючий порядок через те, що в Івано-Франківську створили інспекції благоустрою, тож для її ефективної роботи виникли питання в частині проведення демонтажу рекламних конструкцій, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Цей процес повинен закінчитися внесенням змін. Ми маємо вже позитивний приклад – «Порядок розміщення вивісок». Тож сьогодні ми маємо визначити круг проблем, які є з рекламою в Івано-Франківську», - зауважила Лосюк.

Чиновниця додала, що в міський бюджет від реклами надходять понад два мільйони гривень.

Як відомо, у місті діє мораторій на розміщення об’єктів зовнішньої реклами. Зокрема, рішенням виконкому від липня 2015 року зупинено видачу дозволів на розміщення нових об’єктів зовнішньої реклами: біл-борд, сіті-лайт, бек-лайт, скролл, лайт-бокс на електроопорі, пілон, пілар, електронний екран. Через це, підприємці розміщують рекламу на фасадах будівель та споруд, а питання розташування рекламних конструкцій на фасадах є неврегульованими.

Архітектор Ігор Панчишин зауважив, що для початку потрібно всім знати куди йде місто і що його чекає у перспективі.

Присутні також звернули увагу на те, що потрібно забрати з вулиць спотикачі та навіть манекени з одягом біля магазинів.

«Варто звернути увагу на вокзал, адже він є обличчям міста. А приїжджаючи до нас – попадаєш у «Шанхай». Все у рекламі та будках», - наголосив депутат міськради Андріан Волгін.

Представник «Культурної спадщини Івано-Франківська» Василь Аронець зазначив, що варто конкретно встановити розцінки за розміщення реклами. Зокрема в середмісті вона повинна бути дорожчою, натомість у спальному – дешевше.

«У нашому місті повинні бути чіткі правила для всіх, незважаючи чи це чиновники чи прості підприємці. Потрібно створити концепцію розміщення реклами для кожної вулиці окремо. Необхідно зберегти старе місто, адже ми всі їздимо в Європу, то чому не можна її створювати тут?», - наголосила підприємниця.

У підсумку обговорення в департаменті архітектури створили робочу комісію, яка повинна вирішувати проблеми розміщення реклами.