Три цінності, що заважають вам бути щасливими


Бути щасливим – до цього, напевно, прагне чи не кожна людина. Однає цінності, які заважають нам насолоджуватись життям та отримувати максимум задоволення.

Популярний блогер та автор книг про саморозвиток Марк Менсон пояснив, як відрізнити хороші цінності від поганих. Саме помилкові цінності заважають вам бути щасливими, пише 24 канал

Помилкові цінності

Отримання задоволення

Хто ж не любить отримувати задоволення. Однак робити його головною цінністю не варто. Іноді бажання отримати задоволення призводить до дуже негативних наслідків. Наприклад, вживання наркотичних речовин.

Задоволення – це не причина щастя, а його наслідок
Задоволення – це не причина щастя, а його наслідок

Дослідження показують: люди, які зосереджують сили на поверхневих задоволеннях, стають більш тривожними, більш емоційно нестабільними і більш депресивними.

Задоволення – не причина щастя, а скоріше його наслідок.

Матеріальний успіх

Самооцінка багатьох людей заснована на тому, скільки грошей вони заробляють, на якій машині їздять і яким смартфоном користуються.

Дослідження показують: після того як людина може задовольнити базові фізичні потреби (їжа, дах), кореляція між щастям і земним успіхом швидко наближається до нуля.

Матеріальний усріх не завжди забезпечить вам щасливе життя
Матеріальний успіх не завжди забезпечить вам щасливе життя

Переоцінка матеріального успіху погана тим, що він у підсумку ставиться вище за інші цінності: чесність, ненасильство, співчуття. Коли люди судять про себе не по своїй поведінці, а за доступним їм статусом, це говорить про їх поверховість.

Постійна правота

Якщо критерієм життєвого успіху ви вважаєте власну правоту, вас чекають нелегкі зусилля по виправданню власного ж ідіотизму.

Вчіться на власних помилках
Вчіться на власних помилках

Більш того, люди, які оцінюють себе по можливості бути правими у всьому, не дають собі вчитися на помилках. У них немає можливості засвоювати нові точки зору, вживатися в чужий досвід. Вони закриваються від нової і важливої інформації.