Три прикарпатські нардепи-мільйонери орендують житло за державні кошти


У 2017 році 92 народні депутати-мільйонери отримали від держави компенсацію на оплату житла або винайм готельного номеру.

Із загалом 175 депутатів, які отримали компенсацію, 92 мають у власності грошових активів на суму понад мільйон гривень (або еквівалент). Дані відповідно до електронних декларацій нардепів за минулий рік, йдеться на сайті КВУ.

Найбільший відсоток депутатів-мільйонерів, які отримали компенсацію, в групи «Відродження» – 33% (8 депутатів із загалом 24). Серед найбагатших депутатів групи, яким було виплачено кошти: Євгеній Гєллєр (172 млн. грн. грошових активів), Юрій Шаповалов (45 млн.), Артем Ільюк (25 млн.), Антон Кіссе (22 млн.), Віталій Барвіненко (16 млн.).

На другому місці за відсотком мільйонерів позафракційні депутати – 28% (15 депутатів із 54). Серед них – Євгеній Мураєв (94 млн.), Анатолій Денисенко (81 млн.), Борислав Розенблат (43 млн.), Олександр Дубінін (20 млн.), Сергій Мельничук (8 млн.).

Також компенсацію отримали близько 20% депутатів-мільйонерів із «Волі Народу» (4 депутати), НФ (17 депутатів), БПП (29 депутатів), «Самопомочі» (5 депутатів), Радикальної партії Олега Ляшка (4 депутати) та 15% депутатів ВО «Батьківщина» (3 депутати) та «Опозиційного блоку» (7 депутатів).

Серед депутатів-мільйонерів з Прикарпаття у списку засвітився Юрій Бабій (Народний фронт), Володимир Шкварилюк (Народний фронт), Юрій Соловей (Блок Петра Порошенка)

«У 2017 році депутати отримали понад 32 млн гривень компенсації на оренду житла. Однак далеко не всі з них реально потребували цих пільг. Формально закон дозволяє компенсувати кошти на оренду житла або винайм готельного номеру для депутатів, які: а) не забезпечені житлом у Києві; б) місце їх проживання знаходиться на відстані понад 30 км від столиці. Ми вважаємо, що ця процедура має бути кардинально вдосконалена. Зокрема, потрібно передбачити, що на компенсацію коштів не можуть претендувати особи, які, відповідно до їх декларацій, мають достатньо фінансів для самостійного винайму житла», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.