Три роки після Майдану: Сучасна Україна нагадує період "Руїни"?


Сьогодні, 21 листопада вся Україна відзначає День гідності та свободи. Минуло вже три роки від початку революції гідності.

Кожен для себе визначає чи за цей час в нашій державі відбулися зміни за які стояв Майдан, адже в будь-якій революції найголовнішими є наслідки. Варто зауважити, що за цей час багато українців розчарувалися і зневірилися в результатах революції. Війна на сході, важка соціально-економічна ситуація. Здавалося б гірше вже нікуди і ми переживаємо найтяжчий період в історії

Та історія циклічна і має звичку повторюватись. Тож кореспондент Бліц-Інфо пошукав історичні паралелі між минулим та сучасним і поцікавився у знавців історії, чи не нагадує їм сьогоднішня ситуація в Україні події минулого.

На думку керівник Івано-Франківського обласного осередку Цивільного Корпусу Азов Сергія Сивачука, найшвидша історична паралель з сучасними подіями і тими що ще грядуть - це період "Руїни". Він почався після смерті Хмельницького і тривав до приходу Мазепи. Вся Україна, за словами Сивачука була розшарпана між окупантами: з одного боку Польщею з іншого Росією. Всюди панувало тотальне безвладдя і хаос.

«Хотілось би щоб у нас був такий політик як Хмельницький і Руїна наступила після його смерті. Проте на жаль так не сталося. Звичайно неможливо порівняти постаті Хмельницького і Порошенка, проте все що стосується їх зовнішньої політики – сходиться», -вважає активіст.

Що ж стосується прогнозу на майбутнє, то Сергій Сивачук зізнається, що звичайно хотілось би зробити більш оптимістичний прогноз, проте на це великої надії немає.

«Мені здається, що Україна на грані прірви, ще більшої гуманітарної і військової катастрофи. Проте я переконаний, що це урок, який ми колись не засвоїли як держава і він повторюється знову і знову. Так буде тривати поки ми не зробимо висновки і не переглянемо наші погляди на життя і управління державою та господарювання в країні загалом. Думаю, що нас чекає ще багато потрясінь, які врешті приведуть до добробуту українців. Адже без цієї мети можна вже зараз скласти руки і чекати коли Україна сама розвалиться», - переконаний активіст

Та все ж найбільшою проблемою, яка є в українців, Сивачук вважає відсутність консолідації і спільної думки.

«Без цих важливих аспектів, цей шлях буде набагато тривалішй і дай Боже, щоб ми ще встигли побачити Україну в розквіті і добробуті», - підсумував "азовець".

До теми: Три роки після Майдану: Порошенко повторює долю гетьмана Виговського?