Три способи отримати закордонний паспорт у Франківську


З 11 червня українці зможуть чкурнути до країн Європи без віз. Бо безвіз. Згідно з рішенням ЄС, цього дня для власників біометричних паспортів відкриють кордони 34 країни. Куди йти за таким паспортом та у скільки здоров’я і грошей він обійдеться – кожен обирає сам.

Нині у Франківську новий паспорт можна отримати у трьох структурах – Державній міграційній службі (ДМС), ЦНАПі та «Паспортному сервісі» ДП «Документ», пише Репортер

В усіх трьох конторах вимоги до документів однакові. Потрібен український паспорт та закордонний, якщо він ще дійсний. Віддавати старий не обов’язково – досить написати заяву, що він потрібен у зв’язку з частими поїздками за кордон.

Ще потрібно надати ідентифікаційний код і квитанцію про оплату послуг в будь-якому банку. Вам зроблять скан-копії паспорта й коду, сфотографують, візьмуть відбитки пальців, зісканують підпис і скажуть, коли прийти по новий документ.

Дітям з народження й до 16 років біомет­ричний паспорт роблять лише на чотири роки. До 12 років відбитки не здають, достатньо принести фото дитини на глянцевому фотопапері, зроблене в ательє форматом 10 х 15 для сканування. А от після 12-ти – вже треба фотографуватися на місці. Якщо один із батьків дитини – іноземець, потрібна ще й довідка про українське громадянство дитини. Її дають за 137 грн у ДМС.

Також потрібні українські паспорти обох батьків, свідоцтво про шлюб та про народ­ження, а з 14 років – паспорт громадянина України чи ID-картка.

Вартість біометричного паспорта, який виготовлятимуть 20 робочих днів, – 557 грн, а за сім днів – 810 грн. Якщо людина потребує термінового лікування за кордоном, супроводжує хворого на лікування чи у зв’язку із смертю родича за кордоном, паспорт роб­лять за три дні – теж за 810.

Дитячий закордонний паспорт обійдеться дешевше – нетерміновий з чіпом (після 12 років) – 391 грн, без чіпу – 325. За терміновий, за 10 днів з чіпом треба заплатити 478 грн, а без чіпу – 412.

ДМС, відома як паспортний стіл, знаходиться на Академіка Гнатюка, 29. Це, мабуть, найпопулярніша точка отримання паспортів, а відтак і найбільш переповнена. Люди тут за старою звичкою вже з п’ятої ранку формують живу чергу і складають довжелезні списки.

Прийом документів проводять у двох кабінетах. У № 202 обслуговують мешканців міста, у 306-му – людей з області. На кожного відвідувача йде близько 20 хвилин. За день у ДМС Франківська приймають десь 150 людей.

У кабінеті 202 папери приймають щодня, крім неділі і понеділка, з 9:00 до 17:00. У 306-му – вихідний субота і неділя. У четвер документи приймають з 14:00. Обідня перерва – з першої до другої.

Також у кожному районі діє свій пункт прийому документів – вони звично знаходяться тем, де і райвідділ міліції. Всього їх 16. У Коломиї та Долині – це окремі пункти на бульварі Лесі Українки, 41 та вулиці Чорновола, 6 відповідно. Усі відділення ДМС в області щодня видають близько 860 паспортів.

Окрім того, згідно із законом, документи повинні приймати без жодної прив’язки до прописки. Тобто, киянин, відпочиваючи в «Буковелі», може подати документи в регіо­нальному представництві ДМС в Яремче…

У ЦНАПі, що на Незалежності, 9, простіше – там видають талон із вказаним часом, коли підійти до фахівця. У понеділок і четвер ЦНАП працює з 9:00 до 20:00 без перерви, в інші дні – з 9:00 до 16.:00. Неділя – вихідний. Тут вартість послуг така ж, як і в ДМС.

Краще прийти вранці, бо талони розбирають швидко – на день не більше 70. Але й тут без живої черги не обходиться, бо люди самі складають списки і вклинитися без дозволу – непросто. Зате, якщо пощастить отримати талон, то хоч приблизно знати­мете, коли надійде черга. Як рухається прийом, можна слідкувати онлайн. Якщо черга затримується – все на екрані.

Зареєструватися на подачу документів до ЦНАПу можна на сайті www.cnap.if.ua. Запис на два тижні наперед на будь-який день і годину. В день тут можуть прийняти 50-70 людей. За тиждень вже прийняли понад 600 заяв на паспорти.

А от у ДП «Документ», що на Незалежності, 44, послуги дорожчі, але точно без списків і черг. Терміновий біометричний паспорт за сім робочих днів виготовлять за 1210 грн, а за 20 днів – за 957.

Тут одразу на рецепції перевіряють пакет документів, щоб людина не втрачала даремно час, якщо чогось не вистачає. Далі потрібно заповнити анкету і оплатити послуги в будь-якому банку. Платежі картками поки що не приймають. Потім беруть відбитки, фотографують, сканують підпис.

Працюють з понеділка до суботи. Щодня з 9:00 до 17:00. А в суботу – до 13:00. Якщо встигли зайти до п’ятої, то документи точно приймуть. Тут на день беруть близько 120 заяв, у святкові дні – до 150.

Якщо не горить, то краще все ж почекати і не приєднуватися до ажіотажу. Адже безвіз не вимагає наявності біометричного паспорта. Підійдуть і дійсні візи, якщо вони є. Якщо нікуди поки не плануєте їхати, варіант «най мені про всяк буде» – певно, не найкращий.