Три з чотирнадцяти районів на Прикарпатті показали низькі результати з призову


Під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки відбулася нарада щодо підсумків виконання військовими комісаріатами області завдань з укомплектування Збройних сил України військовослужбовцями строкової служби та співпраці військових комісаріатів зі спілками учасників АТО.

Участь у заході взяли заступник голови ОДА Ігор Пасічняк, керівник апарату ОДА Роман Маланій, військовий комісар обласного військового комісаріату Володимир Ярмошук, голова «Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО» Тарас Шпук, голови районних призовних комісій та відповідальні за оборонно-мобілізаційну роботу.

Володимир Ярмошук доповів про підсумки роботи з виконання планових завдань відбору на військову службу за контрактом, призову на строкову військову службу у 2017 році, поставки резервістів оперативного резерву першої та другої черги на навчальні збори до бойових частин у 2017 році за Івано-Франківську область, результати виконання плану призову громадян України на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, комплектування посад офіцерського складу Збройних сил України та шляхи щодо її покращення у 2018 році. Зазначалося, що впродовж останніх років плани призовів на строкову військову службу військкоматами в області виконувались, незважаючи на певні труднощі щодо якісного підбору і комплектування команд призовниками. У 2017 році на військову службу призвано 895 юнаків.

Проте, зростає кількість громадян, які ухиляються від приписки і призову, визнаних непридатними до військової служби за станом здоров’я.

Водночас щодо підготовки, організації і проведенню призову та відправок команд у війська цьогоріч з позитивною динамікою відзначилися Надвірнянський РВК та Івано-Франківський міський військовий комісаріат. Три з чотирнадцяти районів області показали низькі результати щодо призову.

«Проблеми щодо призову певної кількості юнаків до лав Збройних сил України є в кожному районі, проте, очевидна колосальна різниця між окремими з них. Тому прошу акумулювати усі зусилля задля покращення ситуації у районах, які не виконують плану призову», -зазначив Ігор Пасічняк.

«Безумовно, що в час неоголошеної війни на сході України, з різних об’єктивних причин є випадки ухиляння від служби, а це у свою чергу викликає ланцюгову реакцію невиконання поставлених завдань військовими комісаріатами. Саме тому, уже зараз ми повинні усвідомити. що на військові комісаріати області чекає важка робота щодо укомплектування Збройних сил України у 2018 році», - додала Марія Савка.

Також присутні під час заходу заслухали можливі шляхи покращення показників. Наголошувалося на необхідності індивідуальної роботи з юнаками, які виявляли бажання служити в армії та системному контролі за результатами роботи позаштатних постійно діючих військово-лікарських комісій з проведення медичних оглядів кандидатів при їх відборі на військову службу за контрактом до Збройних сил України згідно з вимогами чинного законодавства.