Туалет типу «сортир»


До редакції «Галицького кореспондента» звернувся мешканець Івано-Франківська Михайло Цікель зі скаргою про те, що на території колишнього базарчика на куті вулиць Короля Данила – Південний Бульвар зберігся громадський туалет. Найбільше чоловіка обурює те, що цей об’єкт розміщений за 5-6 метрів від продуктових кіосків.

«Як можливе таке розташування туалету коло продуктів? Тут і молоко, і хліб, і овочі продають. Це неприпустимо!» – обурюється пан Михайло. Тож вимагає в різних інстанціях, щоб громадський туалет перенесли, пише Галицький кореспондент

Відповідного листа він написав до Івано-Франківського міського управління санітарно-епідеміологічної служби. У листі йшлося про те, щоб кабінку перемістили в інше місце, але туалет функціонує і далі. Крім того, чоловік вимагав у санепідслужби пояснень: чи доцільно встановлювати такі об’єкти у місцях, де торгують продуктами, та чи давала СЕС дозвіл на його встановлення.

Санепідслужба відповіла Михайлу Цікелю, що «питання встановлення туалетів у компетенцію державного санітарного нагляду не входить, згідно зі ст.7 закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», таким чином відправивши його шукати правди у департаментах комунального господарства та архітектури міськвиконкому і в муніципальній інспекції з благоустрою.

Директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак запевняє, що до цього об’єкту департамент не має жодного стосунку. У департаменті архітектури стверджують, що не давали дозволу на його розташування. «Швидше за все, це директор ринку встановив для працівників», – припускає головний архітектор Володимир Гайдар.

Згідно з наказом МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», громадські вбиральні на території крупних об’єктів торгівлі та послуг мають місце. Однак туалетну кабіну потрібно встановлювати на тверді види покриття і в такому місці, щоб туди було зручно заїхати спеціалізованому автотранспорту. Також повинні бути відповідні умови: вентиляція, світло, рукомийник. У нашому ж випадку громадський туалет розміщений позаду кіосків з продуктами, встановлений на траві і не має елементарних гігієнічних предметів.

Загалом, продавці не проти того, що громадський туалет розташований близько, однак хочуть, щоб він мав прийнятний вигляд. Також вони скаржаться на неприємний запах через нерегулярне прибирання. За словами продавчині Ірини, туалет прибирають один раз на тиждень або на свята. Проблемою є й те, що він відкритий для всіх.

«Якби його хоча б закрили на ключ, який був би у нас, а то там страшне робиться. Він відкритий для всіх, туди заходить хто хоче, ми не раз знаходили там шприци та інші речі. До прикладу, на центральному ринку нормальний туалет, все чисто, є прибиральниця… Якби нам таке зробили або хоча б прибирали частіше», – каже Ірина.

У КП «Муніципальна інспекція із благоустрою» запевнили, що інспектор дала припис директору ринку про те, що туалет потрібно частіше прибирати. Адже,  за словами комунальників, відповідний договір у директора та відповідні  служби є. Тож наразі комунальники не збираються підтримувати позицію Михайла Цікеля щодо перенесення громадського туалету.