Туристом в Чорнобиль. 5 найцікавіших екскурсій в "зону"


Минуло 32 роки з часу аварії на Чорнобильській АЕС. Зона відчуження" вже давно стала особливо привабливим об'єктом, який туроператори додали до списку пам'яток, обов'язкових для відвідування в Україні.

Місто Чорнобиль і "самосели", покинута жителями та заростаюча лісом Прип'ять, радіолокаційна станція "Дуга" (Чорнобиль-2), загальна атмосфера зони – те, що приваблює людей різного віку.

"Українська правда. Життя" зібрала добірку найцікавіших екскурсій, які дозволяють ознайомитися із "зоною" всім охочим та навіть неповнолітнім.З березня 2018 року будь-який 18-річний житель України або громадянин іншої держави при дотриманні певних умов може побувати на найвідомішій атомній станції світу та на власні очіпобачити, як відбувається процес зняття її з експлуатації й перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Офіційно на ЧАЕС

Проїхатися на електропоїзді, який перевозить персонал ЧАЕС, пройтися по "золотому" коридору, потрапити в різні технологічні приміщення енергоблоків, на власні очі побачити щити управління реактором, побачити в дії інтегровану автоматизовану систему контролю об'єкта "Укриття", дізнатися більше про новий безпечний конфайнмент (НБК) та інші об'єкти...

Територія промислового майданчика АЕС тричі на тиждень відкрита для відвідувань. Поки ліміт відвідувачів на день – 15 осіб (згодом його збільшать до 30), тож потрібно записатися заздалегідь.

Для збільшення натисніть на малюнок

Заявки подають на офіційному сайті ЧАЕС. Там же можна ознайомитися з умовами організації візиту, правилами перебування, маршрутами та оплатити візит через систему LiqPay.

Для безпечного перебування на об'єкті всіх відвідувачів забезпечують засобами індивідуального захисту і вони проходять обов'язковий дозиметричний контроль.

Вартість ознайомчого візиту до ДСП ЧАЕС – 2700 гривень. При груповій заявці діють знижки: від 5 до 10 осіб – 10%, від 11 до 15 осіб – 15%. У вартість не включене медичне страхування.

Автобусом з групою

Тури організовує команда Radioactive Team. Себе вони називають "громадська організація людей, які закохані в Прип’ять і присвячують свої життя збереженню і поширенню інформації про Чорнобильську катастрофу".

Під час одноденного туру вам запропонують огляд покинутого села Залісся, відвідування міста Чорнобиль (меморіальний парк, цвинтар затоплених барж, меморіал "Тим, хто врятував світ" біля пожежної частини, експозиція робототехніки, яка приймала участь в ліквідації аварії), огляд території ЗГРЛС "Дуга" ("Чорнобиль-2"), 150-метрової антени загоризонтного стеження, знайомство з селом Копачі, яке майже повністю зарите в землю після аварії та захід у вцілілий дитячий садок.

Об'єкт "Чорнобиль-2". Фото Євгена Мадатова

На територія самої ЧАЕС вдасться оглянути меморіал біля адміністративного корпусу, погодувати сомів (в теплу пору року) та зайти на оглядовий майданчик НБК "Арка" ("саркофаг").

Найбільше часу виділяють на пішу прогулянку містом Прип’ять. Велика група зазвичай розбивається на 2 підгрупи, кожна з яких слідує за своїм маршрутом.

Маршрути охоплюють найбільш відомі об’єкти міста-примари: ДК "Енергетик", парк атракціонів з колесом огляду, стадіон, кінотеатр "Прометей", дитячий садок, школа, басейн "Лазурний", міська пристань, готель "Полісся" , міліція, пожежна частина, лікарня, куди доставляли перших постраждалих від аварії, житлові будинки (список об’єктів може змінюватися в залежності від їх доступності та погодних умов).

"Radioactive Team" обіцяє, що "ви не будете прив’язані до одного супроводжуючого і єдиного маршруту, обмежені в часі перебування в Прип’яті".

Дорогою вам покажуть відеоролики про сучасну "зону" та відновлені архівні матеріали.

Під час одноденного туру вам запропонують огляд стандартних місць. Фото Євгена Мадатова

Для громадян України одноденний тур коштує 699 грн, для громадян інших держав – 1820 грн ($67). Сплатити можна на сайті, через термінали і каси Приватбанку, банківським переказом з будь-якого банку в Україні. Також можлива передоплата в розмірі 20% від суми.

У вартість екскурсії вже включено обов'язкове медичне страхування. Додатково можна замовити обіди і оренду дозиметра.

Також проект Chernobyl Zone організовує дводенні (2100 грн українцям, 5500 грн іноземцям) та триденні тури (3300 гривень українцям та $330 іноземцям).

Індивідуальна екскурсія

Якщо вам не до душі стандартна програма відвідин, то у туроператорів можна замовити індивідуальну програму, яку узгодять з вами в повному обсязі. Обіцяють, що поїздка може відбутися в будь-який день тижня, місяця, року.

Організатори обіцяють самостійне формування складу групи від 1 людини.

Індивідуальний тур в "зону" може тривати від одного до п'яти днів. Ночівля відбуватиметься у готелі міста Чорнобиль. Можна поспілкуватися з "самоселами".

Плакат до 29-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС від студента Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Ціну поїздки розраховують в кожному випадку індивідуально. Чим більше людей в групі, тим дешевшою є поїздка в Чорнобиль і Прип'ять.

Туроператори зазначають, що "вартість індивідуального туру може бути нижче, ніж в груповій поїздці".

Портал go2chernobyl.com пропонує для індивідуальних груп (30+ осіб) такі ціни: 649 грн (українцям) та 1725 грн ($61, іноземцям).

Чорнобиль з висоти

Для людей, яким ще не виповнилося 18 років, єдина офіційна можливість побачити зону відчуження – авіаекскурсія.

На одно-, дво- або тримісному літаку або вертольоті Robinson можна здійснити проліт над Чорнобилем, містом Прип'яттю, ставком-охолоджувачем, підлетіти до гігантських антен "Чорнобиль-2", побачити стада коней Пржевальського, диких кабанів, а при особливій удачі – лосів.

Тривалість екскурсії 3-6 годин (включаючи трансфер на аеродром під Києвом), сам політ триватиме 2 години на літаку та 1,15 на вертольоті.

Для екскурсії діють ті ж правила, що і в зоні відчуження: є вимога закритого одягу, тверезості та виконання вказівок пілота. Додатково є обмеження по вазі: 130 кг для 1-го туриста, 170 кг для 2-х туристів, 210 кг для 3-х туристів.

Вартість авіаекскурсії літаком (без трансфера та гіда) на одну людину 11436,10 грн ($438), на дві – по 9164,50 грн ($351) та на трьох – по 6109,70 грн ($234).

Вертоліт для однієї людини коштуватиме 52167 грн ($1998), на двох – по 26057,40 грн ($998) та на трьох – по 17650,10 грн ($676).  

Записатися можна за день до бажаної дати.

Неофіційно в зону

Правоохоронці рідко озвучують, скільки людей намагаються самостійно відвідати Чорнобильську зону відчуження. Відомо, що тільки за перші півроку 2017 року зафіксовано 144 нелегальних проникнень "сталкерів".

Інтерес до територій, які ООН визнала придатними для коротких відвідувань ще у 2002 році, підігрівається тим, що вони досі режимні та закриті для вільного проходу.

Неофіційні вилазки в Чорнобиль організовує проект Another. Вони можуть бути одно-, дво- або триденними.

Анонсів таких екскурсій на сайті ви не знайдете, як і цін на них. Потрібно телефонувати та домовлятися. Вас перевірять"на адекватність"та інколи навіть поведуть безкоштовно.

Варто памятати, що це незаконно, тому при затриманні, в кращому випадку, вам випишуть штраф 500 гривень, а якщо виявлять, що ви щось прихопили із зони собою, то вам може загрожувати до 5 років.

Якщо ви не наважуєтеся особисто відвідати Чорнобильську АЕС, то завжди можна стежити за нею в соцмережах. У станції є власний Youtube канал, сторінки в Facebook та Instagram.