Творча криївка збирає на "Спільнокошті" гроші на реабілітацію бійців


«Творча Криївка» працює над створенням безпечного та комфортного, оздоровлюючого простору, який сприяє пробудженню власної креативності. Такий простір дарує нові сили, в ньому колишній воїн відчуває смак життя, щоб потім повернутися до суспільства оздоровленим психологічно та фізично.

Метод "творча реабілітація" має цілісний підхід до людини, як до тілесно-душевно-духовної сутності. Вся робота спрямована на те, щоб пом’якшити згубний вплив травми на всіх рівнях. Тілесні терапії допомагають позбавитись від наслідків шокових переживань та травм, які "ховаються" в тілі і в душі. Вони знімають напруження і гармонізують роботу систем і органів тіла, а також сприяють взаємозв’язкам тіла з душею і духом. Художня терапія допомагає людині відкрити свій внутрішній творчий потенціал, повірити в себе, як єдину і неповторну індивідуальність, дуже важливу для світу. Вона також допомагає заново відкрити себе, повірити в свої сили. Живе спілкування зі священиком допомагає розв’язати безліч болісних морально-етичних питань, які живуть в душі тих, хто пройшов через війну. Тілесний терапевт (потоковий масаж за методом доктора Симеона Пресселя, юнгебад-терапевт, КСТ) Наталія Капустинська.

перші кроки створення картини під час заняття терапією мистецтвом

На гіркому досвіді США можна зробити головний висновок – після війни з солдатом мають працювати фахівці. Інакше вимальовується тривожна картина: тілесно він вже у мирному житті, а розумом все ще воює. Америці знадобилися десятиріччя, щоб зрозуміти цей факт і розробити ефективну систему допомоги.

"Найцінніше в проекті те, що можна назвати "організацією простору". Реабілітацією тут не займаються з 8-ої до 18-тої годин, як в державних установах. І фахівці-реабілітологи, і воїни, що приїхали на реабілітацію, усі 10-11 днів заїзду проживають разом: спілкуються, ходять в гори, відвідують екскурсії. Це й створює ту унікальну атмосферу, яка допомагає колишнім воїнам збудувати місток між їхнім попереднім і теперішнім життєвим досвідом, повернутися з війни не тільки тілом, але й душею", - каже психотерапевт, психолог, ведучий Балінт-груп, аналітик Ігор Лубківський, постійний фахівець проекту "Творча Криївка для бійця".

Однак є і обнадійливий приклад іншої країни – Ізраїлю. Ізраїльські психологи, ділячись своїм досвідом, пояснили: в їхній державі реабілітація військових проходить дуже гарно, але не тому, що цим займається влада.

хлопці позують з варениками, які зліпили самі під час вареничних вечорниць

"Я вважаю роботу з бійцями методом "творчої реабілітації" в форматі "Творчої Криївки " потрібною і ефективною, тому, що коли боєць щойно повернувся з війни, його тіло повернулося, а душа все ще на війні, в цей час він потребує підтримки і піклування, а не психотерапії. Розуміння того, що ти, те що ти захищав Україну, потрібно простим людям, що тобі вдячні, що тебе поважають і підтримують- дуже важливо , такий досвід бійці отримують під час реабілітації в "Творчій Криївці" . Перебування на реабілітації тут - це яскраві, позитивні емоції і враження, які трансформуються в потужний ресурс, на який бійці, що пройшли реабілітацію в "Творчій Криївці" опираються в мирному житті, або на фронті". Психолог Психологічної кризової служби, магістр психології, дійсний член "Української асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій ",- пояснює постійний фахівець проекту "Творча Криївка для бійця" Білопольська Людмила.

Такі результати дають саме громадські ініціативи. А вже після того, як вони доводять свою дієвість, їх переводять на державний рівень. І знову-таки – втілення і реалізація лягають на плечі громади. 

бійців приймає власниця ресторану, яка гостинно запросила на смачний обід

Не менш вагомою є робота з родинами військових. Адже те, що є зрозумілим психологам, для люблячих дружин, батьків й інших родичів лишається неосяжним без допомоги спеціалістів: воїн не може одномоментно переключитися на мирне життя. Більш того, близьким треба допомогти пережити той факт, що додому, по суті, повернулася інша людина, з якою доведеться вчитися жити наново.

Колективом усіх, кого залучено до процесу творчої реабілітації, створюються умови для того, щоб хлопці могли повернутися до мирного життя: повернутися в свою сім’ю, до роботи, якою вони займалися, чи робити щось нове, те, що забезпечуватиме їхнє нормальне життя у суспільстві. Творчий підхід дає можливість відкрити нові грані себе, позбутися вузького мислення, в яке людину заганяють екстремальні умови. Це дає можливість повернутися до самого себе, бачити себе іншим — таким, якими ми є насправді. Я втішений тим, що наша співпраця триває, що і хлопці, й ті, хто з ними працюють, відчувають потребу у духовному спілкуванні", - переконаний о.Іван Рибарук, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці, с. Криворівня, Верховинського району Івано-Франківської області.

У витоків нашого проекту стоїть Віталіна Маслова – художник, викладач і художній терапевт. Про фатальні наслідки посттравматичного синдрому вона задумалася ще під час кривавих подій Майдану. Але ці думки швидко перейшли у активні дії: так відбулася «Деснянська Криївка».

першу в житті картину майже завершено!

Віталіна Маслова розробила власний метод допомоги – творчу реабілітацію. Він базується на комплексному підході до особистості. Фахівцями використовуються чисельні дієві методики: заняття мистецтвом; тілесна терапія; активний відпочинок на природі; спілкування з побратимами (спеціально організоване); робота з психологами; знайомство з історією, побутом та культурою України.

в  приватному музеї поетеси Галинки Верховинки можна не лише доторкнутися до експонатів, а навіть їх приміряти

"Метод творчоi реабiлiтацii у "Творчiй Криiвцi" є дiєвим, оскiльки базується на основi поєднання кількох видів реабiлiтацii y невимушенiй формi. Tyт i психологiчна допомога у формi дружньоi пiдтримки, i бесiди на природi, i взаємна пiдтримка бiйцiв один одним, i заняття мистецтвом. Хлопцi малюють, створюють образи, торкаються прекрасного i це, звичайно ж, гармонiзує душу, розкриває ii . Також дуже важливо, що картини бійців беруть участь в виставках у справжніх галереях, що є вкрай важливим для наших нових художникiв, якi пройшли вiйну", - пояснює Ольга Боринець, художник, експерт мистецтв, постійний фахівець проектів БО МБФ "Творча Криївка" ("Творча Криївка для бійця", "Мандрівки Творчої Криївки", "Портрет бійця").

воїни з цікавістю слухають НаталюГузак, донбку відомого музиканта-віртуоза Романа Кумлика, яка проводить екскурсію музеєм гуцульського побуту та народних унстріментів

З жовтня 2014 року, коли і почалася праця з захисниками України на Сході,  відбувся 41 заїзд творчої реабілітації, з них 1 для волонтерів, 2 - для батьків загиблих,  4 сімейні заїзди (для бійців з родиною), решта - наші стандартні реабілітаційні заїзди для учасників війни на Сході.

веселий конкурс, під час якого дві команди змагаються в тому, хто з’їсьт більше вареників з зав’язаними очима

"Я вважаю роботу "Творчої Криївки" важливою і потрібною, бо вона допомагає бійцям за короткий час інтенсивної добре продуманої програми відновити здоров'я і в безпечному дружньому середовищі ділитися своїми травматичними переживанями, щоб побачити для себе в ньому сенс і з часом залишити його в минулому як факт біографії. Тісне спілкування і насичений графік реабілітації дають нові цілі в житті і можливість активно бути з іншими "тут і тепер". Це, зрештою, допомагає звільнитися від тривоги, порушень сну, кошмарів і флешбеків", - розповідає психолог-консультант, кандидат філософських наук, Вікторія Березіна, постійний фахівець проекту "Творча Криївка для бійця", член правління БО МБФ "Творча Криївка", координатор науково-дослідницького напрямку.

Кожен заїзд – не просто відпочинок. З його учасниками активно працюють кваліфіковані фахівці з досвідом: психологи; тілесні терапевти; масажисти/евритмісти; художні терапевти. Така робота у короткостроковій перспективі дозволяє повернутися розумом та душею до мирного життя, адже багато військових лишаються думками на війні. Творчість сприяє ефективній переробці психотравмуючого досвіду, щоб він не мав важких наслідків у вигляді проявів агресії або зануренні у внутрішньому світі, де людина знов і знов переживає тяжкі моменти.

Попереджаючи поглиблення психологічних проблем, реабілітація допомагає налагоджувати міжособистісні контакти. Якщо говорити простими словами, то вона сприяє збереженню родин, безболісній інтеграції у суспільство. Не кажучи вже про попередження справжніх трагедій: занурення у стан глибокої депресії, реалізацію думок про самогубство... Творча реабілітація сприяє поверненню людини до активного життя. Колишній воїн відчуває у собі сили й потреби приносити користь суспільству, він навчається черпати сили у собі. Розуміючи цінність та важливість проекту для сучасної України, нашим партнером погодився виступити Міжнародний фонд "Відродження". В разі успіху кампанії він співфінансує "Творчу Криївку" у розмірі суми, яка буде зібрана шляхом краудфандінгу.

Але заїзди творчої реабілітації – це лише один з видів нашої допомоги. «Творча Криївка» займається наступними проектами: створення Центру творчої реабілітації та оздоровчого відпочинку в Карпатах; «Гостина для родини» - оздоровлюючий відпочинок для бійців та їхніх родин; «Я – Ти – Ми» - соціальна адаптація у великих містах, що включає в себе проведення вечорниць і творчих зустрічей, тематичних вечірок і танцювальних занять; майстер-класи для учасників АТО, що знайомлять з ремеслами та мистецтвом; «Жіноче коло» - підтримка дружин та матерів бійців; «Портрет бійця»; «Мандрівки Творчої Криївки» - організація виставок, де можна придбати картини бійців, познайомитися ближче з нашим проектом, відвідати семінар, творчу зустріч, майстер-клас; навчання волонтерів та фахівців, знайомство з методом творчої реабілітації.

Робота "Творчої Криївки" має значення не лише для бійців, але й для суспільства в цілому. Триває наукове дослідження методу, а тим часом ми постійно навчаємо колег (семінари з творчої реабілітації почалися в січні 2015 року) та проводимо обмін досвідом. Під час існування проекту на ньому пройшли практику понад 80 фахівців: психологів, тілесних терапевтів, художніх терапевтів, митців педагогів тощо. Оскільки Україна вперше зітнулася з необхідністю захищатися від ворога, існує нагальна потреба у вихованні фахівців, які б могли допомагати з подоланням наслідків саме бойового травмуючого досвіду.
 
Ця робота є важливою не лише для збалансованого, здорового стану як окремих особистостей (бійці, їхні рідні, родичі загиблих), так і для соціуму в цілому. Зокрема велике значення має наша діяльність для громади тих сіл та містечок, де йде така робота. Адже до співпраці активно залучається місцеве населення, яке допомагає з організацією заїздів, розповідає про традиції. З одного боку, прості люди відчувають, що можуть посильно допомагати бійцям, які стояли на їхньому захисті. З іншого, це сприяє налагодженню контактів між цими категоріями громадян - тими, що пройшли війну, і тими, хто не має такого досвіду.
 
Наша діяльність зачіпає життя громади в тій місцевості, де ми проводимо заїзди, діє на неї оздоровлююче, розвиває її. Також дуже позитиним є вплив на школярів, молодь, представників місцевої самооборони. Окрім можливості розкрити свої здібності в допомозі в організації проекту та його проведенні, важливим є також освітній аспект: адже ми своєю діяльністю пропагуємо екологічний підхід до довкілля та здоровий спосіб життя (що є важливим для жителів сільської місцевості). 

Головне, в чому нам сьогодні можна допомогти –продовжити роботу проекту творчої реабілітації для бійців. На квітень та червень 2018 заплановано два заїзди. 

На кожен заїзд запрошено 12 бійців, а супроводжувати їх будуть 5 фахівців. Реабілітція відбуватиметься протягом 10 днів. Для реалізації проекту необхідно оплатити:

-проживання та харчування групи 17 чоловік 59 500 грн.;

-оздоровчі процедури 3 200 грн.;

-екскурсії 3 200 грн.;

-оренду транспорту для організації трансферу та екскурсій 5 000 грн.;

-художні матеріали для занять  мистецтвом 2 400 грн.;

-проїзд та забезпечення фахівців проекту (працюють на волонтерських засадах) 5 000 грн.;

-аптечка, матеріали для занять психологів  тілесною терапією 700 грн.;

- адміністративні витрати 7433 грн.

В цілому на заїзд необхідно зібрати 86 433  гривні. На платформі "Спільнокошту" ми збираємо частину цієх суми, 74 333 грн. Решту буде зібрано під час благодійних виставок та аукціонів.

Нашим проектом зацікавився Міжнародний фонд "Відродження", який обіцяє подвоїти суму, зібрану завдяки "Спільнокошту". Завдяки цьому матимемо можливість  провести ще один реабілітаційний заїзд для воїнів.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram. Тільки найважливіші новини!