Тягнибок у Франківську розкритикував Держбюджет на 2018 рік


Сьогодні, 26 листопада в обласній філармонії міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків звітує про роботу за два роки перебування на посаді.

Підтримати міського голову на звіті приїхав і лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, інформує кореспондент Бліц-Інфо. На запитання журналістів, як оцінює роботу мера-свободівця, відповідає, що на тверду "пятірку".

"Мені приємно, коли посеред вулиці у Франківську люди мене зупиняють і дякують за такого міського голову. Значить і громада його роботу оцінює добре", - впевнений Тягнибок.

Водночас, Олег Тягнибок висловив занепокоєння щодо прийнятого у першому читанні Держбюджету на 2018 рік.

"Народні депутати від "Свободи" не голосували за цей бюджет, бо насправді це є повна катастрофа. Мало того, що колосально збільшили фінансування Міністерства внутрішніх справ, адміністрації Президента, секретаріату Кабінету Міністрів, апарату Верховної ради. Фактично, так звана децентралізація, яку так рекламували Порошенко і Гройсман виявилась мильною бульбашкою. Бо наступного року навпаки ще більше коштів хочуть забирати від місцевих громад.Якщо цього року це було 50%, то в першому читанні Бюджету на 2018 проголосували за 80%. А ті фінансові видатки, які раніше мала забезпечувати центральна влада хочуть перекинути на плечі місцевого бюджету", - підкреслює лідер ВО "Свобода", назвиваючи кокретні цифри. 

Відтак, за словами Олега Тягнибока, 7 мільярдів гривень органи місцевого самоврядування повинні додатково витратити на оплату пільг на житлово-комунальні послуги відповідним категоріям громадян.

"7 мільярдів гривень - недофінансування медичної субвенції. 4,5 мільрдів гривень — недофінансування освітньої субвенції цього року. 2,8 мільярдів гривень — заборгованість по заробітній платі медичним працівникам. 2,5 мільярда гривень місцеві бюджети віддадуть на компенсацію перевізникам пільгового проїзду окремих категорій громадян. Кількість додаткових видатків, з якою стикнеться кожне з міст відрізняється. Так, наприклад, Харкову доведеться додатково знайти майже 2 мільярда, а Житомиру 311 мільйонів гривень. Раніше ці видатки фінансувались центральною владою, тепер має фінансувати місцева. А де вони візьмуть кошти - не питають. Тобто, насправді ситуція стала ще більше централізованою", - зазначає політик.

До теми: Звіт міського голова Франківська: Марцінків похвалився здобутками та розповів, хто пхає "палки в колеса"