Тюремна статистика Станиславова


У 1901 р. газета «Кур’єр Львівський» опублікувала статистику, яка стосувалася карних закладів Австро-Угорської імперії станом на 1897 р. Були в ній і дані про тюрму в Станиславові. Так, зазначалося, що в Галичині в тому році діяли 3 тюрми для чоловіків – у Львові, Висничах, Станиславові й одна жіноча у Львові.

Серед в’язнів Станиславівського карного закладу не було жодного єврея, тоді як у Львові юдеї складали 12,5 % всіх ув’язнених. 81,5% «мешканців» Станиславівського карного закладу були неписьменними. Підкреслювалося також, що серед в’язнів була висока смертність від туберкульозу, зокрема в Станиславові туберкульоз став причиною 54,6% смертей в’язнів. Всього в тому році померли 22 в’язні, з них 12 – через туберкульоз. Загалом покарання відбували 1055 чоловік, пише ЗК

Катастрофічною була ситуація в жіночій тюрмі у Львові, куди забирали і злочинниць зі Станиславівського повіту – аж 85,7 % смертей були спричинені цією грізною недугою.

Якщо ж брати до уваги зараження туберкульозом, то виходило, що практично кожен в’язень галицьких тюрем виходив на свободу зараженим! Галицькі в’язниці «славилися» також тим, що «вихованців» цих закладів довго тримали в кайданах – у Станиславові аж 1763 години у рік. Поширеним було покарання «твердим ложем», яке у Станиславові різні в’язні загалом відбували 272 дні у рік.