Тижневий фестиваль та сезон вистав: Що чекає на франківців у жовтні?


В Івано-Франківську дуже часто проводяться різноматні події. Осінь - не час сумувати вдома. У сірі дощові дні потрібно вміти себе розважити.

Тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього місяця.

Зокрема, 2 жовтня франківський драмтеатр відкриє новий театральний сезон виставою "Солодка Даруся". Початок о 18:00.

Найкращі солодощі можуть перетворитись на гірку отруту, наймиліша людина — на ворога, любов — на прокляття... А німота буває сильніша від найгучніших слів. Односельці вважають німу Дарусю божевільною та подейкують, що їй не можна... цукерок... Приголомшуюче одкровення в пронизливій пісенній оздобі, при тріпочучому, мов серце, світлі каганця. Вистава, що стала подією в театральному житті України та примусила заговорити про Івано-Франківський театр, як такий, що має потенціал для виходу на світовий рівень мистецтва. Краща, за словами авторки, постановка культового твору.

Замовити квитки на усі вистави місяця можна тут.

До слова, в середині листопада актори презентують першу велику прем'єру - мюзикл "Гуцулка Ксенія".

Світлина від Франківський драмтеатр.

1 жовтня в Івано-Франківську розпочнеться другий міжнародний Брама: фестиваль фентезі.

Саме цього дня відбудеться прем'єра фільму "Брама". Початок о 16:30. Вхід вільний.

Наступного дня, 2 жовтня франківців запрошують на лекцію від голови журі конкурсу фентезі-оповідань Брама Мирослава Кошика "Чому НЕ треба писати, як Толкін". Початок о 18.00 у книгарні "Є".

Лекція присвячена аналізу творчості Толкіна. Говоритимуть про неможливість повторення подібної роботи в літературі. Також проаналізують головні помилки молодих авторів при написанні їх перших творів.

4 жовтня о 18.00 на площі Ринок стартує містичний пішохідний квест.

"Ми пропонуємо 9 загадок, які вказують на 9 локацій. Кожна з команд має зробити 9 селфі у правильній послідовності та надіслати їх телеграм-боту, який зв'яжеться з указаним номером перед початком гри. До кожної з локацій можна взяти щонайбільше дві підказки. Це всі правила",- пишуть організатори.

Реєстрація за посиланням.
Участь безкоштовна. Кількість команд обмежена.

Світлина від Брама: фестиваль фентезі.

У рамках фестивалю 5 жовтня о 10:00 у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника відбудеться наукова конференція "Брами та ключі світу фентезі: як (не)читати та як (не)розуміти?". (Аудиторія 25 (вхід з вулиці Чорновола)).

Крім того, у цей день о 18:00 у Громадському ресторані Урбан спейс 100 відбудеться творча зустріч з Володимиром Єшкілєвим - дискусія "Блиск і жебротність українського фентезі". Вхід вільний

"Чи існує справжнє українське фентезі? Якщо так, то чим воно відрізняється від фентезі інших країн? І яке воно: багате сюжетами, персонажами? Чи не дуже?.. І чи все те, що пропонується у красивій обгортці з надписом "Фентезі", є справді ним?",- пишуть організатори.

Також у п'ятницю об 11:00 розпочнеться письменницький Семінар-інтенсив: Як створювати фантастичні світи.

Платний курс розрахований на тих, хто пише чи хоче писати художню прозу, передусім фантастику (від наукової фантастики до фентезі). Реєстрація тут.

Світлина від Брама: фестиваль фентезі.

Зокрема, 6 жовтня о 12.00 в Прикарпатському Національному університеті ім. Василя Стефаника (вхід з вул. Шевченка, 57) відбудеться презентація Великої Книги Брами - збірки оповідань-переможців конкурсу Брама-2017 - Брама "Багряні ночі".

Також у суботу, о 18.00 в обласній філармонії відбудеться середньовічна музично-хореографічна вистава Rosa das Rosas (2018). Вхід вільний.

Вистава Rosa das Rosas базується на одній з найпопулярніших збірок середньовічних пісень "Cantigas de Santa Maria". Це одноголосні паралітургійні пісні, написані галісійсько-португальскою мовою в мензуральній музичній нотації.

Крім того, цього ж дня о 19:00 в Першій сімейній ресторації Мулярових вже вдруге проводитиметься квіз, пов'язаний із фентезійними, фантастичними та казковими вигаданими світами. Цього разу - за підтримки наших друзів із вікторини "ГлуздоГерць". 

Вікторина вигаданих світів-2 - це квіз, присвячений фентезі та фантастиці. Командам доведеться позмагатися в дев'ятьох турах, присвячених різним аспектам жанрової літератури, кінематографу та комп'ютерних ігор. 

Квіз розрахований як на досвідчених та професійних гравців, так і на новачків. Можлива участь командна та легіонерська. Кількість команд обмежена.

Участь безкоштовна! Потрібна попередня реєстрація

Світлина від Брама: фестиваль фентезі.

В останній день фестивалю, 7 жовтня на франківців чекає конкурс косплею.

Початок об 11:00. Місце уточнюється.

Конкурс відбуватиметься у двох категоріях: одиночне та групове дефіле. Переможці отримають цінні подарунки та сертифікати. 

Переможці визначаються у номінаціях: 

  • Фільми, мультфільми, серіали
  •  Комікси і художня література
  •  Відеоігри
  • Дитяча номінація 

А о 17:00 в Івано-Франківському музично-драматичному театрі ім. Івана Франка відбудеться церемонія нагородження переможців конкурсу фентезі-оповідань «Брама», Вручення нагород та символічного ключа від Брами переможцям конкурсу фентезі-оповідань Брама-2018 та вручення нагород переможцям конкурсу косплею.

Вхід вільний.

Концертна шоу-програма: 

Фестивальний оркестр "Брама"
Рок-Вар'яте КораЛЛі / KoraLLi трембіта, сопілка і карпатський рок у супроводі оркестру.
Павло Табаков Pavlo Tabakov у супроводі власного гурта з оркестром 
Відео-арт від VJ group Cube (віджей-група «Куб»).

Пов’язане зображення

Наступною подією цієї осені є виступ мультимедійного проекту “роздІловІ”.

16 жовтня саме вони приїдуть до Івано-франківська.

роздІловІ” поєднують поезію (Сергій Жадан), музику (Олексій Ворсоба, акордеон) та візуалізацію (Оля Михайлюк, і саме їй належить ідея цього інтермедіального твору).

Нещодавно виник новий вимір “роздІлових” — у проект увійшли польський музикант Томаш Сікора (саксофон, саундбокс), відомий українській аудиторії по співпраці з Юрієм Андруховичем, і VJ Сергій Пілявець.

Проект працює над створенням нової мови, яка поєднує в собі текст, звук, візуалізацію та цифрових технологій. Зокрема, з часом планується польська версія сайту.

Квитки можна придбати онлайн.
Виступ розпочнеться о 19:00 в Промприладі.

Результат пошуку зображень за запитом

Також містяни мають можливість виїхати відпочити і за межі міста.

6-7 жовтня в Долині пройде ІІІ Великий Бойківський ярмарок «Долина Органік-Фест – 2018».  

У програмі свята ярмаркування натуральними продуктами (мед і питні меди, карпатські чаї, вина, різні види сиру), екологічно чистими виробами та концертна програма.

7 жовтня у селі Одаїв, Тлумацького району відбудеться "Свято Неба: october flight".

"Ми вже втретє організовуємо свято, але, цього разу, вперше осіннє. Тому назва звучить "Свято Неба: october flight". Унікальний свого роду захід, місце проведення якого ми поки не знаємо. Все залежить від напрямку вітру. Якщо віятимуть північні напрямки вітру, то свято відбудеться в с. Одаїв, якщо південні - в с. Ісаків", - повідомляють організатори.

За їхніми словами, захід дасть усім охочим змогу ближче познайомитися з такими видами спорту, як дельтапланеризм та парапланеризм. Зокрема, буде нагода поспостерігати за польотами професіоналів та політати з інструкторами, дізнатися про техніку польотів. Крім того, передбачено показові запуски ракет та авіамоделей переможців змагань - вихованців гуртків Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

Також за попередньою реєстрацією можна буде взяти участь в аматорських змаганнях на дальність польоту паперового літачка. Основні умови конкурсу – зробити літачок на дельтадромі та з лінії старту запустити його. Який пролетить найдалі, той і переможець.

А ще в програмі свята неба – пізнавальні екскурсії Одаївським печерним комплексом або до водоспаду Дівочі Сльози.

Світлина від Михайла Ковтуна.

А у селі Старий Мізунь Долинського району 13 жовтня пройде перший фестиваль "Бульб'яні пироги бойківські".

Фестиваль бойківської кухні вражатиме:

  • Розмаїттям картопляних пирогів та майстеркласи їх приготування
  • Дегустацією вишуканих та традиційних овечих сирів
  • Тестуванням питних медів
  • Катанням на конях 
  • Куванням монет
  • Кулінарними лекціями-шоу: все, що ви не знали, про карпатські гриби та лікарські трави
  • Ватрою та бойківськими розваги

Світлина від Туристична Асоціація Івано-Франківщини/ Regional Tourist Association.