У 2019 році підприємства Прикарпаття стали більше експортувати товарів


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області минулоріч склали 911,6 млн.дол. США, імпорту – 833,9 млн.дол. США.

 

Порівняно з 2018 роком обсяги експорту збільшилися на 4,6%, імпорту – залишились на рівні попереднього року. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 77,7 млн.дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,09. Про це повідомляють у головному управлінні статистики в області.
Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти зі 114 країн світу.

 

Серед міст та районів області найбільша частка експорту товарів належала суб’єктам міста Калуша (47,6% загальнообласних обсягів) та обласного центру (30,2%). Вагомими були обсяги експорту з Тисменицького, Рожнятівського, Долинського, Рогатинського районів та міста Коломиї. Питома вага решти міст обласного значення та районів області склала від 0,9% у м.Болехові та Надвірнянському районі до 0,1% у Богородчанському та Тлумацькому районах.

 

Найбільші обсяги надходжень з-за меж країни отримали суб’єкти господарювання міст Калуша (46,1% загальнообласних обсягів), Івано-Франківська (31,3%) та Тисменицького району (9,5%). Частка загальнообласних обсягів імпорту до Рожнятівського району склала 1,8%, м.Коломиї – 1,6%, Галицького району – 1,3%, Долинського та Калуського районів – по 1,2%, Надвірнянського – 1,1%, Рогатинського – 1%. Питома вага надходжень до решти міст обласного значення та районів становила 0,8–0,1%.

 

У порівнянні з 2018 роком обсяги імпорту товарів зросли у містах Яремче, Болехові, Івано-Франківську та більшості районах області. Зокрема, значно (у 5,1 раза) зросли обсяги товарів, які отримали з-за меж країни суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності м.Яремче (в основному механічних та електричних машин, засобів наземного транспорту, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, виробів з чорних металів), у 4,7 раза – Галицького району (за рахунок електричних машин, засобів наземного транспорту, недорогоцінних металів та виробів з них), у 2,9 раза – Верховинського (засобів наземного транспорту), у 2,3 раза – Косівського (засобів наземного транспорту, пластмас, полімерних матеріалів) районів. Вагомим було зростання імпорту товарів у Надвірнянському (в 1,8 раза) (насамперед обсягів продукції хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості, засобів наземного транспорту, електричних машин), Снятинському (в 1,7 раза) (чорних металів та виробів з них, засобів наземного транспорту, текстильних матеріалів), Коломийському (в 1,6 раза) (засобів наземного транспорту), Богородчанському (засобів наземного транспорту, механічних та електричних машин) та Городенківському (засобів наземного транспорту, механічних машин, продуктів переробки овочів) (в 1,5 раза) районах, у Тлумацькому (на 39,3%) (засобів наземного транспорту) районах, м.Болехова (на 36,2%) (шкур необроблених, шкір вичинених, засобів наземного транспорту). На 20,9% збільшилися обсяги імпорту суб’єктами Тисменицького, на 7,4% – Рогатинського районів, на 6,8% – Івано-Франківська.

 


Читайте нас в Facebook, Telegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!