У будь-якій ситуації їжте овочі, - нові корисні поради від Супрун


Ми живемо в часи, коли світ змінюється на очах, і ми - разом із ним. Навіть якщо вам зараз 25 років ви можете розказати сучасним підліткам, що в часи вашого дитинства світ виглядав інакше. Тоді, коли ви ще не знали, що смартфони й інтернет стануть невіддільною частиною вашого життя, натомість були переконані, що вам конче потрібен CD-плеєр або відеопрогравач.

Все менше лишається речей, про які ми можемо сказати, що на 100% впевнені - вони не зміняться. Проте одна з них актуальна завжди - користь старих добрих овочів. Про них розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Про їхню користь можна почути як від бабусь і дідусів, так і прочитати в більшості сучасних досліджень щодо здорового способу життя.

Медичні експерти та лікарі з усього світу постійно заохочують додавати більше овочів до свого раціону. Наприклад, Британська Національна служба здоров'я (National Health Service, NHS) та Американське онкологічне товариство (American Cancer Society) радять щодня їсти 5 порцій овочів і фруктів. Одна порція - це 80 грамів.

Сьогодні ми можемо бути впевнені точно - овочі стануть у пригоді завжди:

- Не знаєте, що обрати на обід? Овочі надійний захист від багатьох хвороб!
Багатий на овочі раціон зменшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку. Крім того, допомагає зменшити ризик утворення каменів у нирках та втрату кісткової тканини.

- Готуєтесь до іспиту? Овочі корисні для мозку!
Антиоксиданти в складі овочів, протидіють пошкодженню клітин і допомагають запобігти атеросклерозу, хворобам Альцгеймера та Паркінсона.

- Складний тиждень? Овочі запобігають стресу!
Через емоційне виснаження люди схильні переїдати. Проте багато овочів містять поживні речовини, а також жирні кислоти омега-3. Вони допомагають боротися з тривожністю і депресією.

- Хочете прийти в форму? Овочі допомагають зберігати здорову вагу!
В овочах міститься клітковина, яка необхідна для швидкого насичення без шкідливих калорій. Водночас разом з овочами ви споживаєте більше корисних та поживних речовин.

- Проводите багато часу за комп’ютером? Овочі покращують зір!
Та запобігають ризику появи хвороб очей. Наприклад, бета-каротин, що міститься у моркві, успішно бореться з макулярною дегенерацією сітківки й катарактою.

Тож не забувайте їсти овочі за будь-якої зручної нагоди і будьте здорові!