У центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська презентували відремонтоване відділення судинної неврології


Сьогодні у центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська відбулася презентація відділення судинної неврології. Засноване ще у 2000 році, в рамках реалізації Всеукраїнської програми „Боротьба з інсультом та його наслідками”, це відділення у старому корпусі лікарні давно уже потребувало проведення капітального ремонту.

Поки що відремонтувати вдалося лише половину судинної неврології, тому саме зараз помітна разюча відмінність між ще не відновленою частиною відділення і новою, зробленою за новітніми європейськими стандартами.

„Патологія серцево-судинної системи зростає як у Івано-Франківську, так і в Україні та цілому світі. В середньому за рік у ЦМКЛ лікується 1500 людей із такими захворюваннями, третина з них – дуже важкі пацієнти. І важливою є комфортність перебування пацієнта у лікарні. Бо не лише від медикаментів, не лише від роботи персоналу, залежить стан здоров’я людини. На хворого впливає і те, у якій палаті він перебуває, чи на зручному ліжку лежить”, – розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

У відділенні судинної неврології перебувають пацієнти з інсультами та іншими захворюваннями нервової системи людського організму. Прикро, що ця патологія щороку молодшає.

Відділення розраховане на 50 ліжок. Після ремонту тут замінили систему каналізації, електрику. У відділенні замінили підлогу, відремонтували стелю. У кожній палаті поставили зручні функціональні ліжка.

Окрім того, після ремонту з’явилася можливість відкрити три додаткові палати за рахунок перенесення лікарняної стерилізаційної, яка  функціонувала на базі відділення судинної неврології, в окреме приміщення.

Завідуюча відділенням судинної неврології центральної міської клінічної лікарні, міський невролог Ірина Кобець розповідає: „Наше відділення існує протягом 13 років, за цей час тут проліковано близько 16000 жителів міста Івано-Франківська та області, з них 80% пацієнтів – з гострою патологією нервової системи. Незважаючи на ремонтні роботи, ми продовжуємо вести цілодобове ургентне чергування. Завдяки тому, що з 2012 року у лікарні працює новий спіральний комп’ютерний томограф, ми отримали можливість своєчасної діагностики хвороби на ранніх етапах захворювання і можемо розпочати своєчасне лікування. Раніше таких пацієнтів доводилося транспортувати до обласної лікарні”.

За словами головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка, з часом це відділення планують перетворити на Центр лікування судинної патології. І лікарі-неврологи надаватимуть тут медичну допомогу спільно із нейрохірургами.

Для ремонту відділення судинної неврології, в основному, були задіяні кошти міського бюджету та позабюджетні кошти – благодійні внески жителів Івано-Франківська. Ремонтні роботи ще тривають і не лише тут. Адже для медиків на першому місці є здоров’я пацієнтів та питання їхнього комфортного лікування.