У чому причина надмірного оволосіння? Консультація гінеколога


Кожна жінка прагне завжди мати досконалий вигляд. Якісна косметика, систематичні походи до косметолога, догляд за шкірою та волоссям, манікюр, епіляція і безліч інших речей завжди наявні у списку жіночих турбот.

Наразі однією з основних проблем жінок є надмірне оволосіння різних ділянок тіла. Медики називають це гірсутизмом. Будьмо відвертими, кожна з нас вважає це власним недоліком і завдяки комплексам бажає за будь-яку ціну позбутися зайвого волосся. Проте варто задуматись, чи не є гірсутизм першим сигналом наявності  більш серйозної проблеми?

Гірсутизм – надмірний  ріст  волосся  в  андроген залежних зонах. Волосся  обов’язково довге, жорстке  і пігментоване. М’які пушкові волосинки не рахуються.

Це зазвичай зони:

·         верхня губа;

·         підборіддя;

·         груди;

·         передня черевна стінка;

·         плечі;

·         бедра;

·         спина;

·         сідниці

Зверніть увагу, що ні передпліччя, ні литки в цей перелік не входять.

Для того, щоб розуміти на скільки виражена проблема, і коли дійсно за таким ростом стоять гормональні порушення — існує шкала Феррімана. Вона допомагає виявити гірсутизм і визначити його тяжкість. Підрахуйте свої бали:

У кожному  розділі  градація балів від 1 до 4, тобто, чим більше волосся, тим більше бал і, відповідно, тим важча тяжкість гірсутизму.

  • 8 – 15 – легка ступінь
  • 16-25- середня ступінь
  • більше 26 - важка ступінь.

Часто зустрічається ідіопатичний  гірсутизм, при якому всі гормони в нормі, менструальні цикли регулярні, та небажане волосся все ж росте. Причини  ідіопатичного гірсутизму:

  1. генетична схильність;
  2. національність;
  3. підвищена чутливість рецепторів до андрогенів;
  4. велика кількість рецепторів до андрогенів у волосяних фолікулах.

Є взаємозв’язок між рівнем андрогенів в крові та розвитком гірсутизму у жінки. Андрогени — чоловічі статеві гормони, в нормі виробляються у жінки в яйниках та наднирниках в невеликій кількості. При їх підвищенні розвивається вірилізація, тобто жінка стає подібною на чоловіка: росте волосся в нехарактерних місцях, порушується менструальний цикл, з’являється акне ,безпліддя та ін.

Гірсутизм може бути симптомом таких захворювань:

·         cиндром полікістозних яйників;

·         гіперплазія кори наднирників;

·         андроген секретуючі пухлини яйників чи наднирників;

·         гіперпролактинемія;

·         цукровий діабет;

·         хвороба Іценко-Кушинга;

·         прийом деяких препаратів (стероїди, антигонадотропіни та ін.);

·         гіпотиреоз, акромегалія

Важливо пам’ятати, що гірсутизм не захворювання, а прояв гормональних порушень. У зв’язку з цим основний метод  діагностики – гормональне обстеження.

Лікування гірсутизму може бути медикаментозним чи косметичним . Медикаментозне лікування знижує рівень андрогенів, що сповільнює  ріст нового волосся та не впливає на вже наявне. Тому на початку лікування медикаментозне рекомендовано поєднувати з механічним чи іншими видами видалення волосся. Лікування довготривале, ефект зменшення росту волосся спостерігається через 6-12 міс.

Оксана Тітаренко

Лікар-гінеколог МЦ «Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок 1, вул. Незалежності 93а