У Держпраці “тарзанку”, через яку загинув прикарпатець, не вважають небезпечною


28 травня у курортній Ворохті на Івано-Франківщині із канатно-тросової переправи над 25-метровою прірвою зірвався юнак. За попередньою інформацією канатку її власник встановив незаконно. З журналістами спілкуватися відмовився.

Кореспондентизвернулись з питанням щодо процедури надання дозволів на подібні атракціони до начальника відділу нагляду в будівництві Управління Держпраці Івано-Франківської області Андрія Іванишина, пише МІСТО.

Чиновник каже, що канатна переправа (“тарзанка”), через яку загинув прикарпатець, встановлена самовільно, без жодних документів та дозволів, а контролювати процес встановлення атракціонів повинні місцеві органи самоврядування. І здивував нас заявою, що ця канатна переправа не вважається атракціоном підвищеної небезпеки, а, отже, дозвіл на неї був не обов’язковим.

“Це самовільно зроблена канатна переправа, яка не підпадає під дію правил. Не обов’язково, що він повинен був до нас звернутись. Є перелік атракціонів підвищеної небезпеки. А тут не можна сказати, що ця “тарзанка” підвищеної небезпеки“, — відзначив Андрій Іванишин.

Проте начальник Яремчанського відділення поліції ГУ НП в Івано-Франківській області Андрій Хомин стверджує, що все ж власник канатної переправи повинен був мати дозвіл і цим питанням мала б займатись охорона праці.

“Дозвіл повинен бути. Це теж саме, що будується 10-поверховий будинок, але на нього немає документів. Тобто це, перш за все, робота охорони праці, вони повинні були займатись цим питанням“, — наголосив начальник Яремчанського відділу поліції.

Також Андрій Хомин повідомив, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою). Власнику канатної переправи загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років.