У Дніпрі зареєстрували випадок на ботулізм. Жінка в лікарні


Центр громадського здоров’я днями повідомив про новий випадок захворювання на ботулізм у місті Дніпро.
Всього з початку 2018 р., в Україні вже  захворіло на ботулізм  97 осіб, 8 із них померли.  Про це інформують в ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".
 
Зокрема, у Дніпрі  занедужала жінка 49 років після вживання в’яленої риби власного приготування. Наразі вона перебуває у важкому стані в реанімації Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 21.
 
До слова, в Івано-Франківській області у 2018 році зареєстровано один випадок захворювання на ботулізм, причиною стало споживання сиров’яленої риби, придбаної на ринку.
 
Симптоми ботулізму проявляються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3-ій день після вживання забрудненого харчового продукту.
 
МОЗ нагадує, що найчастішими симптомами ботулізму є:
  • порушення зору (двоїння або туман в очах),
  • неврологічні розлади: невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість;
  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, біль в животі; 
  • пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть настає від дихальної недостатності; 
  • у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.
Цікавим є той факт, що при споживанні кількома людьми одного і того ж продукту, захворіти на ботулізм можуть не всі. Це пояснюється тим, що збудник ботулізму розмножується в продукті «гніздами», а не рівномірно  в всьому продукті.
Лікування – тільки в умовах стаціонару - введення протиботулінічної сироватки.
 
Основною профілактикою ботулізму є ретельне очищення від ґрунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, правильна розробка туш тварин та риб, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування).  
 
Довідка:  Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом  кишківника забруднюється м’ясо. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню).  Найчастіше збудник міститься у консервах  домашнього приготування – м’ясних та рибних та в’яленій рибі.