У Долині компенсуватимуть 80% вартості утеплення будинків


В 2015 році у Долині (Івано-Франківська область) переведуть на тверде паливо три дитячі садки та термомодернізують близько десяти багатоповерхівок.
Як зазначає мер міста Володимир Гаразд, незважаючи на кардинальне подорожчання енергоносіїв бюджетна сфера Долини досить добре готова до нових тарифів. У цьому році утеплення бюджетних закладів та заміщення газу альтернативними видами палива продовжиться, пише ecotown.
 
Зокрема, у дитсадку "Сонечко" наразі завершується проектування твердопаливної котельні, а придбане для сонячних колекторів обладнання забезпечуватиме заклад гарячою водою. На тверде паливо перейде і ДНЗ "Росинка", де буде встановлено котельню та сонячні колектори за кредитні кошти НЕФКО. У 2015 році перекриють дах та встановлять твердопаливне устаткування у дитячому закладі "Зірочка". Реалізація таких заходів дозволить Долині суттєво зменшити використання енергоносіїв і коштів. 
 
Приватний сектор сьогодні знаходиться у набагато складнішій ситуації, зауважує Володимир Гаразд. У Долині, де холодні зими і не так багато сонячних днів у році, необхідно утепляти будинки, щоб зменшити споживання газу. Місто вибороло європейський проект, згідно з яким 80% вартості термомодернізації багатоповерхового житла компенсує Євросоюз та міська рада.
 
За словами мера, наразі подані три заявки від двох будинків по вулиці Грушевського на утеплення – ще сім готуються. Однак часу на роздуми у долинських будинкових комітетів та голів ОСББ обмаль - КП "Управління комунального майна" завершує прийом заявок 27 квітня. Скориставшись чудовою нагодою і взявши участь у конкурсі цього року, мешканці обраних будинків суттєво зекономлять кошти на оплату енергоносіїв і безболісно переживуть зиму, наголошує Володимир Гаразд. «Сьогодні таких вигідних можливостей не має і в найближчій перспективі не матиме жодне місто в Україні, - говорить він.- Будуть державні програми, але вони не матимуть такої долі співфінансування для мешканців квартир - 20% від вартості утеплення будинків». 
 
Згідно з розрахунками, після утеплення будинку економія газу може сягати 50%. Таким чином, для мешканців, будинки яких будуть термомодернізовані цього року, витрати на оплату за блакитне паливо можуть зменшитися на 50%.
 
Для порівняння: у Західній Польщі майже все утеплення багатоповерхової забудови проводилось стовідсотково за кошти населення. З наданих кредитів держава компенсувала тільки відсотки, а тіло кредиту повертали мешканці будинків протягом 5-7 років.
 
Мер Долини переконаний, що наступного року участь у конкурсі, який розрахований на 2015-2017 роки, візьме набагато більше жителів міста.