У дворі — як у телевізорі: Франківці хвилюються через будівництво на межі


Тадеєві Маковському, який з дружиною мешкає у приватному будинку на вулиці Миру, 24 в Івано-Франківську, вже 84 роки. Він очолює ревізійну комісію ГО «Клуб радіоаматорів «Прикарпаття» і безмежно любить своє місто й переймається його обличчям.

Та віднедавна не має спокою через зведення у сусідстві триповерхового будинку, бо переживає, що після завершення того будівництва почуватиметься у власному дворі, як у телевізорі: за кожним його порухом з вікон спостерігатимуть десятки очей новоселів, пише Галичина.

Тадей МАКОВСЬКИЙ, житель м. Івано-Франківська:

— На межі з моїм обійстям будують триповерховий будинок, фасад якого виходить на моє подвір’я. Тож після зведення будинку, як видається, ділитиму мій двір з людьми, які житимуть у новобудові. Думаю, що у міській архітектурі треба б з’ясувати, чи знає головний архітектор, де цей будинок розташовано і як його прив’язано на ділянці. Якщо знає, то дуже шкода. Бо давати згоду на таке будівництво, на мій погляд, то моральний злочин. Хоч, очевидно, головний архітектор тут не був. Колись на місці майбутньої триповерхівки був одноповерховий державний будинок ще польської забудови на дві родини. Сусід, який веде будівництво, погоджується з моїми претензіями. Навіть обіцяв мені впорядкувати подвір’я його коштом. Я, звичайно, ще звернуся і до головного архітектора міста, і в міськраду, а якщо не буде змін, то і до прокуратури. Адже зі мною власник новобудови проект не погоджував. Якщо і це не допоможе, то я не пошкодую грошей і свій паркан добудую ще вище. Вихід є. На мою думку, деякі вікна у новобудові, які виходять у мій двір, можна замурувати, як свого часу і я зробив у своєму будинку з поваги до попередніх сусідів.

Будівництво активно триває — вже зведено два поверхи, і, зрозуміло, його ніхто не демонтує. Але щось змінити ще можна, тож треба шукати вихід із ситуації. Сьогодні вікна першого поверху новобудови лише наполовину виглядають з-за півтораметрового бетонного паркана Тадея Маковського. Для майбутніх жителів це стане проблемою. А якщо ж сусіди не порозуміються і через це Тадей іванович забуде про мораль добросусідства та вирішить той паркан добудувати ще хоч на півметра, то комфорту не матимуть ні новосели — в квартирах першого поверху навіть серед ясного дня буде темна ніч, ні Маковські, бо їм докучатимуть за незручності і пропонуватимуть зробити паркан нижче вікон.

Вихід є: домовитися по-людськи. Але для початку діалогу сусідам з вулиці Миру треба передусім перейнятися миром і заручитися взаємоповагою.