У Франкіську провели семінар-нараду з питань надання психологічної допомоги учасникам АТО


29 листопада в ОДА відбувся семінар-нарада з питань надання психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції.

У заході взяли участь заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Микола Стовбан,  голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк лікарі, відповідальні за організацію медичної допомоги учасникам АТО, демобілізовані воїни та члени їх сімей.

Під час семінару військовий психолог, тренер проекту «Побратими» Андрій Козінчук та керівник проекту в Івано-Франківській області Андрій Фармуга детально ознайомили присутніх із проектом «Побратими» та з методами психосоціальної реабілітації ветеранів, які проводяться їхніми психологами.

«Найкращими експертами у роботі з травмою можуть бути лише ті особи, що її отримали, - говорить військовий психолог Андрій Козінчук. - Тому проект готує фахівців зі складу ветеранів. Кожному ветерану надається інструментарій, який дозволяє пропрацювати свою власну, особисту душевну рану, відчувши ефект від цього. На основі цього, будується експертність ветерана в питаннях зустрічі і допомоги іншим. Згідно міжнародних стандартів програми «рівний — рівному», за яким працює проект «Побратими», витрачається мінімальний час на ідентифікацію того, хто проводить семінар, і на довіру відповідно».

Як повідомив Андрій Фармуга, методика, яка застосовується для роботи з шоковою травмою та ПТСР і яка рекомендована ООН для застосування у гарячих точках, запозичена у її співавтора – данського психолога Дітте Марчер.

Організатори переконані, що «Побратими» - це великий проект, внаслідок якого в Україні з’ являться власні спеціалісти по роботі з бойовим шоком та ПТСР та буде будуватись мережа взаємодопомоги серед ветеранів. 

Нагадаємо, що в цей день також розпочався черговий вишкіл для бійців АТО в Долинському районі за участю тренерів проекту «Побратими».