У Франківській облраді провели перше засідання комісії з питань учасників АТО


Постійна депутатська комісія з питань захисту прав учасників АТО та їх сімей провела своє перше засідання. Участь у ньому також взяли заступники голови облради, керівники структурних підрозділів ОДА, волонтери та учасники АТО, представники моніторингової місії ОБСЄ.

Роботу присутні розпочали з хвилини мовчання за загиблими в зоні проведення антитерористичної операції. З початку цього року Прикарпаття втратило п'ятеро військовослужбовців.

Основним питанням порядку денного засідання комісії став проект рішення "Про винесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради 06.06.2014 №1259-28/2014 (зі змінами)", передає прес-служба облради.

Він передбачає, зокрема, компенсацію витрат перевезень учасників АТО та сімей загиблих на відзначення масових заходів, надання матеріальної допомоги родинам зниклих безвісти, виготовлення пам'ятних знаків та нагород для учасників АТО. Окрім цього, передбачено покращення житлових умов як родинам загиблих учасників АТО, так і сім'ям загиблих під час масових акцій громадського протесту.

Під час обговорення проекту рішення в присутніх виникло чимало запитань і пропозицій. Вони стосувалися оздоровлення учасників АТО, психологічної реабілітації, яку, на переконання психологів, військовослужбовці за бажанням можуть проходити разом з сім'єю. Разом з тим, волонтери акцентували на земельних питаннях, підтримці громадських організацій, які опікуються учасниками АТО та оптимізації процесу надання матеріальної допомоги.

В ході тривалої дискусії комісія прийняла проект рішення за основу і відправила його на доопрацювання у профільні департаменти обласної державної адміністрації.

Надалі постійна комісія з питань захисту прав учасників АТО та їх сімей засідатиме двічі на місяць.