У франківській Ратуші відкриють підвал та облаштують музей


Сьогодні, 27 липня в Івано-Франківську провели круглий стіл щоб обговорити можливості реконструкції та використання підвалу міської ратуші.

За словами керівника відділу культурної спадщини Володимира Ідака, це вже друга спроба за часи незалежної України використати ці приміщення для громадських цілей. Зараз розробляється проектна документація з можливого використання цих приміщень. Також тривають роботи над визначенням проекту облаштування міської Ратуші. А архітектори формують загальну концепцію облаштування нового простору у серці міста, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Ізюминкою ратуші є те, що в ній найперший на Прикарпатті залізно-бетонний монолітний конструктив такого великого розміру – 12х12 метрів довоєнного періоду», - зазначає архітектор.

Головний архітектор проекту, проектного інституту «Дніпромісто» Володимир Качмар зауважує, що головний вхід у підвал буде з північної сторони ратуші.

У планах – зберегти стару частину ратуші та найбільше показати її об’єднавши з новою частиною.

Світлина від Руслан Марцінків.

«Буде кардинальна зміна тераси, адже колись вона була зроблена не якісно, тож не відображає автентичного вигляду старої ратуші. Вхід залишиться новітнім, яким є з колонами та терасою. Під склом буде відкрито прорізи, які були з першого поверху, щоб дати світло. Також модернізуємо вентиляцію, освітлення та водопостачання», - розповів Качмар.

Міський голова Руслан Марцінків підкреслив, що у підвалі ратуші планується облаштувати музей Івано-Франківська.

«Це унікальні підвали, вони чи не єдині, які збереглися. Про них є багато легенд, зокрема, про замурований привид, підземні ходи та перебування опришків. Тож хочеться, щоб все було цікаво, змістовно та відображало дух міста», - акцентував Марцінків.

Спочатку спеціалісти займуться технічним облаштуванням приміщень. А далі робоча група, до якої залучать фахівців різних галузей, вирішить, якого ж додаткового змісту надати древньому підвалу.

Наразі невідомо, скільки коштуватиме проект, тож для початку виділять 2 мільйони гривень. Перед тим як почати будь-які інші роботи з облаштування тут проведуть археологічні розкопки.

Світлина від Руслан Марцінків.