У франківському обласному бюджеті не вистачає 900 тисяч гривень на книжки


У середу, 11 травня, у франківській облдержадміністрації засідали члени експертної ради з питань книговидання. Обговорювали тематичний перелік книжок, пропонованих до випуску або ж закупівлі за кошти обласного бюджету в 2016 році.

Всього на видання книг передбачили 600 тисяч гривень. Напередодні 23 членам експертної ради роздали бюлетені, де вони виставляли свої бали. За результатами таємного голосування, 27 книг отримали прохідний бал – шість і вище, пише Репортер.

Заступник голови ОДА Ігор Пасічняк зауважив, що на видавництво або ж закупівлю цих книжок треба півтора мільйона гривень, тобто 900 тисяч не вистачає.

“Аби уникнути непорозумінь – можемо зменшити тираж друку або ж кількість закуплених примірників”, – каже Пасічняк.

Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран обурився, що в списку є книги львівських авторів.

“Будь-який письменник з Франківська поїде до Львова – отримає кукиш, а не гроші. Якась дивна демократія, – зазначає Баран. – Треба підтримувати місцевих авторів”.

Однак це нічого не дало, перелік видань не змінили. Щодо тематики книг – 240 тисяч гривень виділили на художню літературу, історію та краєзнавство – 120 тисяч. На видання для дітей і юнацтва передбачили десять тисяч, наукові й науково-популярні книги – 80, образотворче мистецтво – 30, довідкові й інформаційні – 70, військово-патріотичне спрямування – 20. Кінцевий перелік видань, на які виділять бюджетні кошти, затвердять розпорядженням ОДА.