У Франківському виконкомі пояснили вчителям, хто з учнів має право на безкоштовний обід


10 лютого міський голова провів робочу нараду з вчителями початкових класів щодо організації харчування учнів. Окрім Руслана Марцінківа, перед педагогами виступили секретар міської ради Оксана Савчук та начальник управління освіти Наталя Микула.

Вчителі висловили проблемні питання, з якими зіткнулися під час організації шкільних обідів. Так, у деяких навчальних закладах є чималі труднощі зі складанням меню, у інших – зі збором коштів, ще в одних – із вартістю харчування. Міський голова пообіцяв, що усі зауваження будуть прийняті владою до уваги і в найкоротший термін управління освіти спробує розробити типові рекомендації стосовно організації дитячих обідів. Однак кожна школа повинна адаптувати цей процес під власні вимоги та специфіку.

Нагадаємо, що цього року, через значне скорочення державних субвенцій та 70% фінансування ПТУ з міського бюджету, влада була змушена відмовитись від безкоштовних обідів для учнів молодших класів. Проте разом з тим на безоплатній основі з 1 до 11 класу в Івано-Франківську харчуються діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти учасників АТО, діти інклюзивних навчальних груп та діти з малозабезпечених сімей.

«У цьому році ми заклали, як ніколи, багато коштів на ремонт дахів та приміщень шкіл. При цьому готові повністю забезпечити харчування у школах тим дітям, які цього дійсно потребують. А не дати усім лише чай з булочкою, як показово зробили у деяких містах», - пояснив ситуацію Руслан Марцінків.

Крім того, міською владою було прийняте рішення надавати безкоштовне повноцінне харчування за особистим зверненням батьків. Це означає, що кожна сім’я, яка перебуває у фінансовій скруті, але з об’єктивних причин не може отримати статус малозабезпеченої, має право на обіди у школах за рахунок міського бюджету. Таке рішення буде прийматись управлінням освіти на підставі звернення індивідуально для кожної дитини. Тому Руслан Марцінків попросив вчителів звернути увагу на таких учнів у своїх класах і скерувати їхніх батьків до отримання такої пільги.