У франківському виші відкрилися курси для перепідготовки військових та учасників АТО


20 лютого у науковому містечку «Нова енергія» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулася церемонія відкриття програми перепідготовки військовослужбовців у рамках міжнародного проекту «Україна – Норвегія».

Проект «Україна – Норвегія» і програма з професійної перепідготовки звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних сил України та інших силових структур, членів їх сімей і сприяння їх працевлаштуванню реалізується в Україні вже більше 10 років. На сьогоднішній день діє у Києві, Львові, Тернополі, Луцьку, Вінниці, Запоріжжі, Мелітополі, Миколаєві, Кропивницькому.

Відкриваючи захід, проректор з наукової роботи і міжнародної діяльності університету Олег Карпаш назвав проект суспільною акцією з адаптації учасників антитерористичної операції. Учать у програмі можуть брати звільнені в запас військовослужбовці, члени їх сімей, учасники антитерористичної операції. Триватимуть курси три місяці. За цей час слухачі вивчатимуть основи метрології, електричних та технологічних вимірювань, основи енергетичного аудиту, опановуватимуть теми стандартизації, нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії, енергоощадності в теплотехнічних установах і процесах, енергетична політика, енергетичний менеджмент, маркетингові дослідження в енергетиці та інші.

В Івано-Франківській області налічується понад шість тисяч учасників АТО. На сьогодні для них діють 50 різноманітних курсів та програм професійної реабілітації. Заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, розповідаючи про підтримку учасників антитерористичної операції, наголошує, що в області працюють над збільшенням кількості подібних курсів. «Тема енергетичного менеджменту сучасна і перспективна. У майбутньому саме вона дозволить вирішити чимало проблем в економіці та народному господарстві. І для нас надзвичайно важливо, щоб саме ця галузь допомогла нашим хлопцям, які повертаються з фронту, адаптуватися до мирного життя і знайти своє місце у суспільстві», - зазначив він.