У Франківську азовці ледь не побилися з просвітянами через Конституцію


Активісти Івано-Франківського обласного осередку цивільного корпусу "Азов" півгодини блокували вхід до обласної "Просвіти", де о 14.00 мала відбутися конференція до 20-річчя від затвердження Конституції України.

Запланована у приміщенні "Просвіти" конференція не анонсувалася на широкий загал. Напередодні журналістів запросили відвідати захід на тему "Зміни до Конституції України в умовах військової агресії", пише Курс.

Однак, сьогодні соціальними мережами почали ширитися заклики прийти і заблокувати "збіговисько, приурочене сепаратистським ідеям" .

Учасників конференції зустріли хлопці з цивільного корпусу "Азов", які заблокували вхід до "Просвіти".

Як пояснив керівник обласного осередку цивільного корпусу "Азов" Сергій Сивачук, учасники конференції зібралися поговорити про федералізацію, зокрема, про створення територіальних громад, які загрожують територіальній цілісності України.

Згодом з’ясувалося, що так звану конференцію організували самі ж просвітяни та ГО "Народна рада Івано-Франківської області".

"Ми в «Просвіті» вже вісім років жиємо, проводили аналогічні конференції, семінари і інші речі. Сьогодні до 20-річчя Конституції ми вирішили провести збори, запросили у часників з інших міст, - нарікає Олег Полівчак, голова науково-просвітницького товариства "Просвіта-Світовид". - Хтось кинув провокацію і структура "Азов" прийшла блокувати, щоб це не провели".

Один з учасників конференції, доцент Львівського національного університету імені Івана ФранкаІгор Гурняк розповів, що на захід запрошені делегати з Івано-Франківської, Львівської та Хмельницької областей.

"Мали виступити приблизно 15 доповідачів на тему: 20 років Конституції України. Зараз є дві точки зору в Україні, чи можна, чи не можна, чи треба чи не треба змінювати Конституцію України. Перша мета конференції - зрозуміти, чому Конституція в Україні не виконана. Друга - які закони в Україні треба було прийняти для того, щоб вона була виконана. Третя - що насправді в Україні є децентралізація, як вона проводиться, чи вона справді проводиться у відповідності з Конституцією України", - пояснив Гурняк.

Організатори конференції викликали поліцію. Однак і патрульні не змогли переконати «азовців» розблокувати вхід у "Просвіту".

Були також присутні представники місцевої Самоообори. Однак за конфліктом вони спостерігали збоку.

Зрештою, представники "Азову", порадившись, дозволили розпочати захід при цьому і самі вирішили взяти в ньому участь. Як зазначив Сивачук, «азовці» хочуть переконатися, що під час конференції не пропагуватимуться сепаратистські "тези Медведчука".