У Франківську дев’ять підрядників перероблятимуть дороги власним коштом


Івано-Франківськ оновлюється на очах. Нові асфальт і бруківка, вуличні меблі, зелені насадження. Більшість із цих робіт відібрані на тендерних засадах підрядники виконують на замовлення департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою за бюджетні кошти.

Однак не всі з них відповідально ставляться до своєї роботи. Десь на дорозі асфальт не достелили, чи він уже потріскав, десь люки не підняли до рівня нового покриття, або вони вже провалилися, а на недавно відремонтованих пішохідних частинах просідає бруківка… Це чи не найпоширеніші ганджі відремонтованих об’єктів, які впадають в око іванофранківцям і гостям нашого міста. Втім, комунальники запевняють, що за всіма капітальними  роботами з благоустрою ведуть технічний нагляд. Неякісну роботу не приймають, а недоліки, які проявилися  в процесі експлуатації уже зданих об’єктів під час гарантійного терміну, підрядники виправляють за власний кошт, пише ЗК

Обсяги благоустрою в місті в останні роки і справді вражають. Як повідомив директор галузевого департаменту Михайло Смушак, торік на виконання тих чи інших робіт комунальники уклали з підрядниками 1171 угоду. Капітальні роботи виконувалися на 355 об’єктах. З початку цього року на 18 об’єктах роботи уже завершені і ще на 54 наразі тривають. Незабаром їх кількість значно збільшиться, адже цьогоріч теж заплановано чимало ремонтів вулиць, тротуарів, міжбудинкових проїздів і прибудинкових територій, фасадів і мереж, благоустрій парків і скверів, влаштування об’єктів транспортної інфраструктури, встановлення світлофорів, освітлення пішохідних переходів тощо. І треба, щоб всі вони виконувалися якісно та у визначені терміни. За це відповідає відділ, який здійснює технічний нагляд.

«Технічний нагляд – це комплекс дій, який забезпечує замовник протягом усього періоду будівництва об’єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, а також за якістю та обсягами робіт», – пояснює М. Смушак.

За його словами, у департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою сформований чи не найпотужніший відділ технагляду з фахівцями високого рівня, які у цій сфері працюють не один десяток років. П’ять досвідчених інженерів відділу мають відповідні кваліфікаційні сертифікати і ще троє молодих фахівців проходять навчання, щоб їх отримати. Крім цього, в департаменті запровадили і внутрішній контроль на етапі виконання й звершення робіт, адже в ході реалізації проектів часто виникає необхідність у проведенні додаткових робіт і корегуванні проектів.

Директор комунального департаменту запевняє, що підрядникам зараз вигідніше виконувати роботи якісно і у визначений термін, бо в іншому випадку чинним законодавством тепер передбачені суттєві фінансові санкції, застосування яких може призвести навіть до банкрутства їхніх фірм. А після здачі об’єкта в експлуатацію відділ технагляду щопівроку проводить контроль гарантійних зобов’язань. Залежно від об’єкта і видів робіт, гарантійний термін складає від трьох до п’яти років, впродовж яких виявленні недоліки підрядник повинен усунути за власний кошт. Скажімо, нещодавно «Івано-ФранківськАвтоДор» уже вдруге виконував гарантійний ремонт вулиці Січових Стрільців, яку капітально відремонтував ще у 2012 році, а торік гарантійний ремонт проводили на частині вулиці Новгородської, яку відремонтували у 2013-му (щоправда, зараз гарантійний ремонт їй теж би не завадив). Загалом, цього року департамент житлової, комунальної політики і благоустрою претензії щодо необхідності виконання гарантійних ремонтів на зданих у попередні роки об’єктах направив уже дев’яти підрядникам.