У Франківську фірма Солов'я і Мірошниченка пресує орендарів приміщень Укртелекому


Підприємців, які орендують приміщення Укртелекому у центрі Івано-Франківська, змушують переукласти договори з фірмою-посередником. Орендарям збільшили плату, а хто не погодився – тих виселяють.

Доки тривають суди щодо повернення акцій ПАТ "Укртелеком" у державну власність, в Івано-Франківську комерційні приміщення у центрі міста, які належать товариству, передали в оренду фірмі "ВЕСТРТ". Це підприємство було створене лише рік тому, зареєстроване у квартирі житлового будинку, пише КУРС.

Очолює фірму Андрій Авраменко, однокласник нардепа Юрія Солов’я. Кінцевим бенефіціарним власником є Андрій Рябошапко, родич давнього товариша Солов'я, екс-регіонала Юрія Мірошниченка, який сьогодні в Опоблоці.

Схоже, дружнього впливу порошенківця і екс-регіонала вистачило, аби Укртелеком передав наспіх створеній прокладці чудову будівлю в самісінькому центрі міста в оренду разом з попередніми орендарями. Та ще й, як виявилося, собі у збиток.

Оптимізація, яку ніхто не уповноважений коментувати

Івано-Франківська філія ПАТ "Укртелеком" 14 лютого 2018 року уклала з ТОВ "ВЕСТРТ" договір оренди на приміщення у будівлі телеграфно-телефонної станції (ТТС), що по вулиці Січових Стрільців, 13 з боку Вічевого майдану. Договір оренди сторони уклали до 13 січня 2021 року на загальну площу площу 3186,9 кв. м. З них 1451,3 кв. м Укртелеком зобов’язався передати відразу, а решту 1735,6 кв. м – протягом півроку.

Більшість цієї площі вже була зайнята іншими орендарями. Цю "проблему" орендодавець взявся вирішити протягом півроку, виписавши для себе в договорі обов'язок: "вивільнити та передати орендарю" всі приміщення.

А ТОВ "ВЕСТРТ", у свою чергу, за договором, зобов'язалося укласти з попередніми орендарями договори суборенди на таких самих умовах та на той самий термін, що вони уклали договори з Укртелекомом. Так, фактично Укртелеком передав в оренду комерційні приміщення разом зі своїми орендарями.

У більшості з них договори оренди мали закінчитися наприкінці цього року. Підприємцям запропонували: або за таку ж плату винаймати приміщення до завершення дії договору, або продовжити дію договору на три роки, звичайно, за більшу орендну плату. Хто не погодився – вказали на двері.

Та не в усіх орендарів вдалося відібрати приміщення. До прикладу, на договір суборенди не погодилося "Ресторан груп компані" (РГК).  Підприємство має два договори оренди на приміщення загальною площею майже 600 кв. м.

Зокрема, майже 160 кв. м РГК орендує з 2014 року під кафе. Договір оренди діє до 31 січня 2021 року, договір Укртелекому з ТОВ "ВЕСТРТ" завершується на два тижні раніше.

"Чому я маю переукладати договір, якщо у мене договір довший, ніж у них? Тим більше договір укладений нотаріально. І це все, що зараз відбувається, інакше як рейдерським захопленням назвати не можна", – обурюється співвласник РГК Віталій Гоголь.

Другий договір РГК уклало на загальну площу 415 кв. м. Це частина першого поверху та підвал, який в майбутньому мав стати закладом громадського харчування. На це приміщення договір оренди дійсний до квітня 2019 року.

"Щоб відновити підвал, я уклав 2,5 млн грн. Я його зробив з нуля, бо там вода була до колін. На регіональному рівні в Укртелекомі обіцяли продовжити договір, казали: все робіть, бо приміщення у занедбаному стані. Тому навіть домовилися про пільгову ціну на оренду", – розповідає Гоголь.

Листа від Укртелекому з пропозицією укласти договори суборенди з ТОВ "ВЕСТРТ" власники "Ресторан груп компані" отримали на початку квітня. Їм запропонували підписати нові договори на тих самих умовах, що і з Укртелекомом, але вже з посередником. У листі йшлося, що цій фірмі передаються всі комерційні приміщення телеграфно-телефонної станції "з метою оптимізації бізнес-процесів у сфері надання послуг з оренди власної комерційної нерухомості та забезпечення ефективного управління нею". Після цього надійшов лист і від ТОВ "ВЕСТРТ" з проханням укласти угоду в найкоротший термін.

Далі задіяли "важку артилерію". З підприємцями від імені ТОВ "ВЕСТРТ" двічі зустрічався Роман Соловей – брат народного депутата Юрія Солов’я. Переконував переукласти договір оренди з "ВЕСТРТ". Таке рішення, мовляв, прийняли в Києві, знову-таки "з метою оптимізації бізнес-процесів". Запевняв, що через впертість власників РГК ТОВ "ВЕСТРТ" платить за них оренду Укртелекому. При цьому проговорився, що один квадратний метр їм обходиться у 100 грн. Це майже втричі менше, ніж Укртелеком отримує за угодою з РГК. 

Що ж це за оптимізація, коли новий орендар платить власнику менше, аніж попередні, ми спробували з’ясувати в Укртелекомі. КУРС звернувся до товариства з проханням прокоментувати ситуацію з приміщенням ТТС в центрі Івано-Франківська та пояснити, чому орендарів змушують переукладати договори з ТОВ "ВЕСТРТ".

У прес-службі Укртелекому пообіцяли надати письмову відповідь, бо "на місцевому рівні ніхто не уповноважений це коментувати». Відтак зв’язувалися з редакцією кілька разів начебто уточнити запитання й випитували, хто ж із підприємців незадоволений. До цього й звелося все спілкування з компанією: ні посутніх коментарів, ні письмової відповіді від Укртелекому ми так і не дочекалися.

На відміну від РГК, якому Укртелеком повідомив листом про дострокове розірвання договору на підвальне приміщення та зобов’язав "вивільнити" його до 20 липня.

Давня дружба

За даними інформаційно-аналітичної YouControl, ТОВ "ВЕСТРТ" створене 18 липня 2017 року. Кінцевий бенефеціар ТОВ "ВЕСТРТ" Андрій Рябошапко за часів Януковича очолював Снятинську РДА, а в 2015 році балотувався по тому округу в нардепи від Опоблоку. Тогочасною кар’єрою завдячує своєму родичу, колишньому регіоналу, а зараз нардепу від Опоблоку Юрію Мірошниченку: дружини Рябошапка і Мірошниченка рідні сестри.

Зареєстрована фірма "ВЕСТРТ" в квартирі її директора Андрія Авраменка по вулиці Хоткевича. Досі цей чоловік на керівних посадах не працював, підприємницькою діяльністю не займався. І навіть після того, як очолив ТОВ "ВЕСТРТ", працює найманим працівником на одній з приватних фірм в Івано-Франківську. А в соцмережах вказав, що вчився з Юрієм Солов’єм в одному класі ЗОШ №19.

Солов’я і Мірошниченка теж пов’язує давня дружба. У 2002 році Соловей став депутатом Івано-Франківської міської ради від партії "Нова генерація України". Тоді ж очолював й однойменну молодіжну громадську організацію в Івано-Франківську. Засновником всеукраїнської ГО "Нова генерація" був саме Юрій Мірошниченко.

Судячи з фотографій у соцмережах, колишні однопартійці товаришують досі. Нещодавно Юрій Соловей опублікував спільне фото з походу в гори.

За новоствореною фірмою, підставним засновником і директором стоять серйозні люди. Однак юридичних підстав, за словами адвоката Тараса Парфана, переукладати договір з ТОВ "ВЕСТРТ" немає.

"Укртелеком уклав договір з ТОВ "ВЕСТРТ" і пробує передати їм ці приміщення. На чинні договори переукладаються інші договори. І це незаконно, – зазначає він. – Коли ТОВ "ВЕСТРТ" викупить приміщення чи акції в Укртелекомі, тоді з ними можна буде говорити про оренду".

Як відомо, Укртелеком кілька років тому викупив олігарх Рінат Ахметов. Зараз через те, що Ахметов не виконав приватизаційні зобов’язання, тривають суди щодо повернення товариства у власність держави.

У ПАТ «Укртелекомі» Бліц-Інфо повідомили, що вони завжди відкриті до діалогу зі своїми бізнес-партнерами. Здійснюючи  оптимізацію управління незадіяної у виробництві нерухомості, Компанія дійсно надала в оренду єдиному орендарю приміщення у будівлі телеграфно-телефонної станції (ТТС), що по вулиці Січових Стрільців, 13 в м. Івано-Франківськ.

"Для забезпечення захисту прав існуючих наймачів приміщень будівлі, ПАТ «Укртелеком» зобов’язав єдиного орендаря зберегти в нових договорах фінансові умови та строки дії, що були зафіксовані у попередніх договорах з ПАТ «Укртелеком». Майже всі орендарі уклали нові договори суборенди з єдиним орендарем на тих самих фінансових умовах і на той самий строк. Зміна умов у договорах суборенди якщо і відбулась, то за згоди обох сторін. Про будь які випадки примусу щодо змін умов суборенди порівняно з попередніми умовами жоден з орендарів не повідомляв ПАТ «Укртелеком». Проте, тривають переговори з одним з орендарів. З боку ПАТ «Укртелеком» надані гарантії щодо збереження фінансових умов до кінця спливу строку дії договору", - повідомили у прес-службі компанії.