У Франківську МІУК пише жителям СМС з проханням відремонтувати балкони


Останнім часом в Івано-Франківську почастішали випадки обвалів конструкцій житлових будинків. Основними причинами таких інцидентів є і різкі морози, і старість будівель, а інколи – звичайна випадковість.

У зв’язку з цим КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» зайнялась вирішенням проблеми, шляхом розсилання СМС-повідомлень, які попереджають мешканців про ризик обвалу. Одним із таких діалогів поділився у соцмережі Юрій Твардовський, пише ГК

Чому так, і як жителі реагують на схожі повідомлення, журналісти запитали у головного інженера цієї компанії Ярослава Баб’яка.

«Через останні події, які у нас стаються з обвалами балконів та інших конструкцій, що обсипаються після морозів, ми зробили розсилання СМС-повідомлень. Так проінформували мешканців проблемних будинків, де є небезпека падіння якихось конструктивних елементів. Згідно законодавства це їхня відповідальність, і вони повинні приймати рішення щодо виконання ремонтних робіт», – каже Баб’як.

Він додає, що люди по-різному ставляться до таких ситуацій: хтось свідомо підходить до цього, хтось не розуміє, чому балкон – його приватна власність.

«Були випадки, коли люди самостійно починали ремонтувати свою власність. Тому хто розуміє, той стає і робить, хто не розуміє – тому намагаємось пояснити, що вони самі повинні утримувати своє майно», – додає головний інженер.

Також Ярослав робить акцент на тому, що система запитів та відправлень повідомлень працює автоматично і поширюється не на мешканців однієї квартири, а на всіх жителів будинку, адже вони всі є його співвласниками.