У Франківську навчали, як зменшити шалені рахунки в платіжках


У науковому містечку “Нова енергія” навчали, як із максимальною вигодою утеплити та термомодернізувати житло і як уникнути помилок, як використовувати зелений тариф. А також провели майстер-клас з енергоаудиту.

“Ми легко можемо вийти на демонстрації проти тарифів, але чомусь ніхто не виходить на демонстрації проти акцизів на алкоголь, – говорить Максим Карпаш, керівник наукового містечка “Нова енергія” директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ. – А  тарифи – це той самий бізнес. І вони й далі зростатимуть. Це один з ключів до зменшення споживання енергії”, пише Репортер

“Нині Україна споживає енергії, як шість європейських країн, – говорить Андрій Яворський,доцент кафедри економічного менеджменту і технічної діагностики ІФНТУНГ. – Більша половина житла, яке нині будуть у Івано-Франківську зовсім не енергоефективне. Тепловізор показує, що ми втрачаємо тепло всюди – через вікна, двері, неефективну вентиляцію, горища, дахи і залізобетонні конструкції. І це перше, на що потрібно звертати увагу”.

Електроенергія займає лише 7% втрат, 70 % – питання нагрівання і вентиляції житла: біля 30% втрат – припадає на стіни, по 18 – на стіни і дах. А ще є горище, підвали… Перш за все потрібно слідкувати за витратами енергії, щоб розуміти наскільки ефективними були впроваджені заходи. І тут підійде навіть звична Excel-таблиця.

Оскільки найбільші витрати енергії припадають саме на житловий сектор, всі зусилля потрібно спрямувати на енергоефективність квартир і приватних будинків.

“Цінність навчання є тоді, коли є інтерес, воля і віра, – зазначає Карпаш. – І з волею – найважче, бо для цього потрібне додаткове зусилля. В Данії середня температура для сну 16 градусів, а в нас 22. Ми не звикли спати в теплих піжамах. А вони знають, що ключ до вдалого літнього відпочинку – економія на комунальних платежах”.