У Франківську обговорили, як зміни у будівельному законодавстві вплинуть на розвиток міста


Сьогодні, 21 лютого в Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Децентралізація в сфері контролю за містобудівною діяльністю – вирішення наболілих проблем чи біг на місці».

Зокрема учасники зустрічі обговорили існуючу ситуацію у сфері будівництва, актуальні зміни до  законодавства у 2017 році, та проблеми замовників будівництва і будівельників Прикарпаття, інформує кореспондент Бліц Інфо.

Ініціатор круглого столу депутт обласної ради від "Свободи" Сергій Федорців пояснив, що зараз найбільшою проблемою є відсутність визначеності у будівельному законодавстві. Свободівець переконаний, що в світлі децентралізації внесені зміни до закону свідчать про певні кроки назад у свободі бізнесу і дають більше можливостей для корупції.

"Важливим для інвесторів є фактор інвестиційної сталості. Інвестор який вкладає кошти в земельну ділянку чи інфраструктуру, хоче мати гарантію, що не втратить гроші через якісь зміни до закону", - переконаний Федорців. 

Таку ж думку підтримав і начальник управління земельних відносин міської ради Кирило Обладан. Він зауважив, що держава з кожним роком все більше ускладнює процедуру виділення земельних ділянок. 

У свою чергу архітектор Володимир Гайдар запевнив присутніх, що місто має інтенсивно розвиватися.

"Це не означає, що ми маємо розширювати межі міста до Тисмениці чи ще кудись. Потрібно розвивати територію приміських сіл, але це має бути якісний розвиток обмежений чіткими правилами", - вважає архітектор.  

Також учасники круглого столу вислухали позицію архбудконтролю, щодо змін у законодавстві. За словами начальника відділу контролю будівництва інспекції ДАБК в області Володимира Тулубінського, це потрібний закон, адже тепер інспекція не ганятиметься за забудівниками, які приховують документи.

"Основна проблема в будівницві полягає у відповідальності кожного органу, який відповідає за надання дозволів чи виготовлення документації. Коли вступить в дію закон будуть проводитись перевірки і скасовуватись дозволи", - каже чиновник.