У Франківську під носом в СБУ та Нацполіції незаконно будуть багатоповерхівку


Незаконне будівництво житлового здійснюється за сотню метрів від головного управління СБУ та головного управління національної поліції в нашій області на земельній ділянці, що не призначена для цього.

Команда «Побудовано в Івано-Франківську» і надалі продовжує здійснювати перевірки об’єктів будівництва нашого міста. Під час однієї з таких перевірок, нашу вагу привернув об’єкт, знаходиться на перехресті вулиць Сахарова-Коновальця.

Земельна ділянка з 2013р. перебуває в оренді приватного підприємства «Панорама Прикарпаття», її цільове призначення ­­– для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Міська рада надала землю в оренду підприємству для обслуговування нежитлових приміщень.

Однак, підприємець отримав дозвільні документи та, по факту, веде будівництво багатоквартирного житлового будинку. А це є грубим порушенням законодавства і укладеного договору оренди. Адже на земельних ділянках даного цільового призначення забороняється будівництво житлових будинків. Дана невідповідність цільового призначення землі, бездіяльність міської влади та орендаря дозволяє вважати дане будівництво самочинним, а отже і незаконним.

Земля

Площа земельної ділянки, про яку йде мова становить 0.1875 га. ЇЇ цільове призначення – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Розташування землі поряд з центром та привабливі сусіди, у вигляді головних управлінь нацполіції та СБУ нашої області, роблять її ласим шматком для забудови.

Дану ділянку приватне підприємство отримало в оренду рішенням сесії міської радив 2013р.

Відповідно до даного рішення, функціональне призначення земельної ділянки -  для обслуговування нежитлових приміщень.

Як ми з’ясували, обслуговуватись мала б їдальня №40, що була викуплена у дочірнього підприємства ДК „Укрспецекспорт” державного підприємства „Укроборонсервіс” ще в 2005р.

Через рік, після купівлі їдальні, рішенням міськвиконкому № 215/18-8 від 29.08.2006р. «Панорамі Прикарпаття» надали дозвіл на складання проекту землеустрою для відведення цієї земельної ділянки під обслуговування їдальні.

Це доволі поширена схема отримання земельної ділянки. Перший її крок - це купівля певного нерухомого майна на ласому шматку землі. Після чого, зазвичай, підприємець звертається до влади з проханням передачі землі під обслуговування відповідної будівлі.

Однак, підприємцю тоді не вдалося отримати землю в оренду. І свою наступну спробу він зробить тільки через 5 років.

Саме 2011р. спочатку міськвиконком (рішення №159 від 23.03.2011р.), а потім і міська рада (рішення №170-9 від 14.04.2011р.) надають свої дозволи на складання проекту землеустрою цієї ділянки.

Через 2 роки і міськвиконком (рішення №485 від 12.09.2013р.) і міська рада (рішення №1242-38 від 18.10.2013р.) затвердили проект землеустрою з подальшою передачею земельної ділянки в оренду.

Дозвільна документація

В квітні 2014р. ПП «Панорама Прикарпаття» отримало містобудівні умови та обмеження для реконструкції з переплануванням недіючої їдальні під багатоквартирний житловий будинок.

Однак у грудні 2016р. була зареєстрована видача нових містобудівних умов та обмежень. На цей раз їх видали не для перепланування, а під будівництво багатоквартирного житлового будинку.

Втім будівництво ведеться за третіми МБУіО, що були виданні у серпні поточного року. На жаль, їх неможливо переглянути в реєстрі, що є на сайті департаменту архітектури, оскільки даний реєстр, з невідомих причин, не оновлювався з червня місяця.

А вже в червні 2017р. ДАБІ зареєструвало декларацію про початок виконання будівельних робіт для зведення багатоквартирного житлового будинку.

У виданих містобудівних умов вказано, що до початку проведення будівельних робіт, слід змінити цільове призначення земельної ділянки у відповідності до намірів будівництва. Однак, ПП «Панорама Прикарпаття» цього так і не зробила. І справді, дозвільні документи видані, земельна ділянка наявна – навіщо перейматися такими дрібницями?

Як бачимо, замовник будівництва не враховую того, що ціна цих дрібниць – законність його будови.

Адже,  згідно статті 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети. А отже, будівництво, що проводиться за адресою вул. Коновальця 86 є незаконним.

Забудівник

Згідно даних аналітичної платформи «YouControl» дана юридична особа була зареєстрована ще в 2005р. На даний момент її юридичний адрес знаходиться в м. Коломиї, а статутний капітал становить – 330 000 грн. Її засновниками вказані Садовяк Микола Богданович та Паньків Андрій Іванович. Останній, також, являється керівником. Основним видом діяльності вказано будівництво житлових і нежитлових будівель.

Наразі, за даним підприємством числиться податковий борг в 93 000 грн.

А ще в травні поточного року, суд зобов’язав підприємство виплатити податковий борг, що становив близько 225282,03 грн.

Виконавець робіт

Як вдалось дізнатись нашій команді, безпосередньо будівельні роботи виконує львівська будівельно-інвестиційна компанія «СБ-ГРУП». Згідно даних аналітичної платформи «YouControl» ТОВ «СБ ГРУП» була зареєстрована в 2012р. Її статутний капітал становить рекордні 2000 грн. Засновниками являються Білько Олександр Олексійович та Садовяк Михайло Степанович. Олександр Олексійович також являється керівником компанії. Серед видів діяльності вказані організація та будівництво будівель, а також агентство нерухомості.

Об’єкт будівництва

Згідно МБУіО, на даній ділянці ведеться будівництво 6-ти поверхового житлового будинку, з передбаченою парковкою на 53 місця.