У Франківську презентували книгу про життя переселенців


У четвер, 27 липня, у Франківську в приміщенні готелі «Станіславів» відбувся круглий стіл на тему «Адаптація переселенців на Прикарпатті: роль комунікації у цьому процесі».

Також цьому на заході презентували книгу «Знедолені? Нездоланні!», яка зібрала історії людей, які змушені були покинути свої домівки, пише Репортер

«Інститут демократії Пилипа Орлика вже три роки займається проблемами переселенців і досліджує, як вони живуть у містах, в які вони переїхали, – розповідає директор цього Світлана Єременко. – Найбільшими проблемами є проблема житла та доступу до інформації».

Ще однією проблемою є те, що не у всіх містах є громадські організації, які допомагають переселенцям. Наприклад, якщо у Харкові вони працюють, ще й доволі активно, то у Житомирі – їх взагалі немає. У Франківську цією проблемою займаються організація «Центр допомоги людини», яку створила депутат обласної ради Наталя Чаплинська.

«Була внутрішня потреба робити щось таке, що буде нас об’єднувати, – говорить Чаплинська. – Так, власне, з’явилася наша організація. Коли ми пройшли Майдан, цей центр переріс у допомогу переселенцями. Ми проводили тренінги, але не психологічні, а просто спілкувалися з переселенцями, розповідали, кому вірити, а кому ні, тощо. Найціннішим є те, що вони об’єднуться в громадські організації, а це – хороший центр комунікації, адже є розуміння взаємної підтримки».

Також, за словами Наталії Чаплинської, ще однією проблемою переселенців є пошук роботи й дискримінація.

«Я – людина, яка відчуває на собі всі стереотипи – я поліцейський, жінка-патрульний, та ще й переселенка, – каже Олена Біла, переселенка з Севастополя. – Це просто у нас таке суспільство, бо люди зараз в Україні не живуть, а виживають».

Окрім того, на круглому столі презентували книгу переселенки з Донецька Наталії Никонової «Знедолені? Нездоланні!». Ця книга – це історії переселенців та їхніх сімей, які через війну покинули своє звичне життя та почали все з нового аркуша.

У нарисах йдеться про різних за фахом, віком, національністю людей, які щиро вірять у перемогу і стають прикладом для тих, хто зневірився