У Франківську радились як ефективно використовувати сміття


Сьогодні, 26 травня, в Івано-Франківську розпочалась конференція «Відходи в енергію», присвячена питанням ефективного поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ).

До заходу долучились міський голова Руслан Марцінків, представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

«Наш полігон обслуговує майже третину усієї області. Вже цього року, думаю, вдасться встановити там сортувальну лінію і продавати сміття «Івано-Франківськцементу», де функціонує три установки для спалення відходів. Це найреалістичніший напрямок використання і переробки сміття в Івано-Франківську. Другий напрямок – отримувати електричну енергію з біогазу та продавати її по «зеленому тарифу». На цій конференції ми намагатимемось вивчити прогресивний досвід інших міст. На його основі потрібно побудувати власну концепцію поводження з ТПВ», - виступив на відкритті міський голова.

Раціональне використання ТПВ є наразі одним із пріоритетів для України. Адже щорічно в країні утворюється близько 13 млн. тонн сміття. Наразі в Україні існує понад 6000 полігонів, а це 160 га землі. З усіх відходів 3 тонни є токсичними.

Розвинені країни вже десятиліттями використовують ТПВ в якості джерела для видобутку біогазу. Для цього діють спеціально організовані полігони, куди звозять ТПВ, з яких попередньо відсортовані вторинні метали, папір, пластик, скло. При належній організації Україна має потенціал щорічно отримувати 1 млрд.м3 заміщення природного газу. Акцент на конференції зроблять саме на використанні звалищних газів.